Oprava Císařských lázní bude výrazně dražší, stát má 830 mil. Kč

Publisher
ČTK
11.11.2019 20:45
Czech Republic

Karlovy Vary


Karlovy Vary - Oprava Císařských lázní v Karlových Varech by měla stát téměř 830 milionů korun. Původní odhad počítal s 586 miliony. Krajští zastupitelé ale dnes schválili, že do jedné z nejsledovanějších zakázek za poslední roky kraj i přesto půjde.


Ačkoli při přípravě zakázky si stavbu prohlédli zástupci 11 firem, konkrétní nabídky daly čtyři společnosti. Nabídky se pohybovaly mezi 828 miliony až 932 miliony korun.

Rozdíl nákladů by mohl částečně pokrýt vyšší dotací stát, řekla dnes zastupitelům hejtmanka kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Uvedla, že má písemný příslib ministryně financí Aleny Schillerové, že kromě 250 milionů už schválené podpory dostane kraj dalších 150 milionů korun.

"Je tam větší rozsah restaurátorských prací. Zvýšená částka je právě u těch restaurátorských prací, ale i u stavebních prací. Je to zakázka na 42 měsíců, kde tu cenu musí společnost garantovat, není tam možnost inflační doložky, takže není možné, aby při plnění zakázky došlo ke zvýšení ceny," uvedla Mračková Vildumetzová.

Dosud se počítalo s tím, že stát dá kraji dotaci 250 milionů korun, město Karlovy Vary přispěje 100 miliony a kraj, který je vlastníkem národní kulturní památky, měl připraveno 200 milionů.

Pokud by ministryně financí dodržela slib a stát zvýšil svoji podporu na 400 milionů korun, kraj by musel zaplatit ze svých zdrojů asi 330 milionů. O tom, jestli by na to využil fond rezerv, kde má asi 500 milionů korun, fungující úvěr ve výši jedné miliardy korun na předfinancování dotovaných projektů nebo nový úvěr, budou zastupitelé teprve rozhodovat.

"Zaplaťpánbůh, že se začne. Ale nikdo už mi nevezme přesvědčení, že jsme tím, že se zrušil původní tendr, který byl podle našeho v pořádku, přišli asi o 200 milionů korun tím, jak se změnila situace na stavebním trhu," komentoval dnešní rozhodnutí krajského zastupitelstva opoziční zastupitel a bývalý primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA).

Lázeňská budova z konce 19. století se měla začít opravovat už v roce 2016. Tehdy byla odhadovaná cena prací asi 600 milionů korun, a to včetně vestavby víceúčelového sálu. Nové vedení kraje po svém nástupu ale zakázku zrušilo s tím, že nebyla dobře připravená a projednaná s památkáři.

Současný projekt rekonstrukce počítá jen s opravou původní části objektu. Vestavbu koncertního sálu tak, aby nezasáhla do památkově cenných částí objektu, by mělo nad rámec už slíbených 100 milionů korun financovat město Karlovy Vary. Podle usnesení zastupitelstva by na to mělo jít 150 milionů korun. Celkově by tak rekonstrukce památky, kterou ročně navštíví asi 100.000 lidí, měla přijít téměř na miliardu korun.
0 comments
add comment

Related articles