O pražskou Šlechtovu restauraci se bude starat Obecní dům

Publisher
ČTK
17.09.2019 08:15
Czech Republic

Prague


Praha - O pražskou Šlechtovu restauraci ve Stromovce se bude po rekonstrukci starat městská firma Obecní dům. Bude platit nájem 994.000 Kč ročně. Smlouva bude platit do 31. prosince 2038. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Obecnímu domu radní doporučili, aby vypsal tendr na provozovatele. Firma sice v létě vybrala Vinohradský pivovar, ale vzhledem k tomu, že nebyla dosud podepsána nájemní smlouva, není výsledek soutěže pro město závazný. Způsob výběru provozovatele dnes vyvolal spor v koalici Pirátů, Prahy Sobě (PS) a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN).


Po skončení rekonstrukce a kolaudaci restaurace ji převezme do své správy magistrátní odbor hospodaření s majetkem, který nechá vypracovat přesné znění smlouvy. Předloží ji pak radním a po jejím schválení ji s Obecním domem město podepíše. Práce na stavební části by měly skončit k 31. prosinci letošního roku.

Radní doporučili Obecnímu domu, aby po převzetí restaurace vypsal výběrové řízení na jejího provozovatele. Vzhledem k tomu, že je Obecní dům akciovou společností, mohlo mu město tendr pouze doporučit. "Nepředpokládám, že když jsme stoprocentním vlastníkem, tak představenstvo půjde proti nám," řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (PS).

Obecní dům v uplynulých měsících vybral společnost Vinohradský pivovar. V té době ale Obecní dům neměl, a dosud nemá, s městem uzavřenu nájemní smlouvu. Podle představitelů Spojených sil je tak proto výběr takzvaně nulitní, tedy neplatný. Kvůli soutěži se dnes jednání mezi koaličními stranami vyostřilo. Spojené síly chtěly, aby provozovatele v budoucnu vybíral magistrátní odbor majetku. "Tak je to v obdobných případech obvyklé," řekl ČTK předkladatel návrhu a předseda kulturního výboru Jan Wolf (KDU-ČSL). Radní nakonec zvolili doporučující stanovisko, které podpořili pouze zástupci Pirátů a PS.

K tomu, že město nebude samo vyhlašovat soutěž o provozovatele, vedlo zástupce PS podle Scheinherra to, že Obecní dům připravoval všechny podklady a má zkušenosti s gastroprovozem i pořádáním kulturních akcí. "Proto jsme zvolili cestu přes Obecní dům, což zaručuje, že při kolaudaci stavby může být otevřen i samotný provoz," řekl Scheinherr.

Vinohradský pivovar byl vybrán letos v srpnu. Předseda představenstva Obecního domu Vlastimil Ježek tehdy řekl, že při výběru provozovatele bylo osloveno deset firem a šest na nabídku reagovalo. Následně se v médiích objevily informace, že Matěj Turek, jeden z akcionářů Vinohradského pivovaru, loni kandidoval v Praze za koaliční PS. Magistrátní kontrolní výbor proto přijal minulý týden usnesení, že vyzve magistrát k prověření tohoto tendru. Zda skutečně bude pivovar restauraci provozovat, zatím není jasné.

Budova Šlechtovy restaurace vznikla v 17. stoletím jako barokní letohrádek. Restaurace zde byla od 19. století, naposledy ji vedl Antonín Šlechta, za kterého fungovala do druhé světové války. Následně byla znárodněna.

Objekt je nyní národní kulturní památkou, jehož vlastníkem je hlavní město. Záchrana objektu, který dlouho dobu chátral, začala před dvěma lety. Město podle svých předpokladů za rekonstrukci zaplatí 120 milionů korun.
0 comments
add comment

Related articles