O postupu výstavby stadionu v H. Králové má být jasno v únoru

Publisher
ČTK
15.10.2019 18:35
Czech Republic

Hradec Králové

Hradec Králové - O dalším postupu města Hradce Králové při protahující se stavbě nového fotbalového stadionu by mělo být jasněji v únoru příštího roku. Na únorovém zasedání zastupitelstva by měl náměstek primátora pro investice Jiří Bláha (ODS) předložit možné varianty řešení. Vyplývá to z dnešního jednání rady města. Radní dnes také doporučili zastupitelům zrušit nynější třetí tendr na stavbu stadionu.


Do soutěže radnici přišla jedna nabídka, která ale přesáhla městem stanovenou maximální cenu 605 milionů korun bez DPH. Jediný zájemce městu nabídl postavení stadionu za 770 milionů korun bez DPH. Město tak nemá jinou možnost než soutěž zrušit.

"Není v našem zájmu dát od toho ruce pryč a nechat na místě rozestavěný projekt. Je třeba situaci vyřešit, máme několik možností, jak postupovat. Nyní zkusíme pozměnit dosavadní zadávací dokumentaci," řekl náměstek Bláha.

Město stavbu arény na místě nevyhovujícího všesportovního stadionu připravuje přes 15 let. Loni na stadion vypsalo dva tendry, ale oba zrušilo. Po zrušení posledního tendru loni v listopadu nechala nová vládnoucí koalice ANO, ODS a Změny pro Hradec zpracovat dva posudky na posouzení projektu, ceny stavby a přepočet nosné konstrukce. Dokumentaci projektant přepracoval.

Do předmětu třetí soutěže byl zahrnut stadion se čtyřmi tribunami a trávníkem. Podle radnice bylo v odhadované ceně započítané i navýšení z titulu růstu cen stavebních prací v posledních letech. Peníze na stavbu si již město do rozpočtu na další roky vyčlenilo.

Stadion by měl být pro 10.000 diváků. Zachováno má zůstat typické osvětlení čtyřmi takzvanými lízátky, i když v modernizované podobě. Na podzim 2017 město nechalo zbořit západní tribunu, po níž zbyl jen hliněný val. Z nynějšího stadionu by měla zůstat pouze východní tribuna jako zázemí pro potřeby tréninkových hřišť.
0 comments
add comment

Related articles