O dostavbu Malých lázní v Náchodě usilují tři firmy

Publisher
ČTK
15.03.2019 15:25
Czech Republic

Náchod

Náchod - Do soutěž na stavební firmu pro dokončení rozestavěného projektu Malých lázní s kolonádou ve čtvrti Běloves v Náchodě se přihlásily tři firmy. Odhadovaná cena zakázky je 11,85 milionu korun bez DPH. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Nina Adlof. Vítěznou firmu radnice zveřejní do konce března.


"Nabídky musíme zkontrolovat a vyhodnotit. Vybraná stavební firma by mohla zahájit práce v dubnu, hotovo by mohlo být do šesti měsíců, tedy v září nebo v říjnu," řekla ČTK Adlof.

Proti původnímu harmonogramu by to znamenalo téměř roční zpoždění. Třináctimilionová evropská dotace, kterou město na stavbu získalo, není posunutím termínu ohrožena.

Lázně předloni na podzim začala stavět firma Green Project. Stavbu dovedla do necelé poloviny, ale dokončit ji nezvládla. Staveniště v podobě hrubé stavby firma předala na konci loňského roku zpět městu. Vůči firmě Green Project město uplatnilo smluvní sankci přes milion korun. Firma ji podle mluvčí radnice dosud neuhradila.

Stavba Malých lázní je prvním krokem obnovy lázeňství v Náchodě po více než 20 letech. Projekt v hodnotě kolem 20 milionů korun spočívá v obnově a využití historického areálu Malých lázní. Radnice již v lokalitě na městských pozemcích ve vrtech Běla a Jan našla nový zdroj minerální vody pro lázně.

Středem obnoveného areálu Malých lázní bude replika původní prvorepublikové vily Komenský, v níž vznikne expozice o historii lázeňství a kavárna. Má u ní vzniknout i nová kolonáda s pramenem minerálky dovedené z nových vrtů.

Malé lázně leží zhruba půl kilometru vzdušnou čarou od hlavního lázeňského areálu v Bělovsi, který je v soukromých rukách a od roku 1996 je uzavřený a chátrá. I tento areál by měla čekat lepší budoucnost. Předloni se novým vlastníkem areálu stala pražská společnost IDA SpaMed, která následně deklarovala zájem lázně obnovit.
0 comments
add comment

Related articles