NPÚ má nejlepší ochranu proti ohni na Bečově s relikviářem

Publisher
ČTK
18.04.2019 08:05
Czech Republic

Prague

Praha - Jednou z památek, které jsou v Česku nejlépe zabezpečeny proti požáru, je ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) pravděpodobně hrad a zámek Bečov. Je to objekt, kde je veřejnosti zpřístupněna jedna z nejvzácnějších a nejdražších českých movitých památek, relikviář svatého Maura. Voda je rozvedena po celém objektu, hasit jej by tak bylo možné velmi rychle. ČTK to řekla mluvčí ministerstva kultury Martha Häckl. Nejcennější památkové objekty jsou napojeny na elektronickou požární signalizaci a připojeny na pulty centralizované ochrany hasičů.


Ministerstvo kultury ročně provede asi 60 kontrol toho, jak jsou státní hrady, zámky, divadla, muzea či galerie proti požáru chráněny. Z toho na objektech ve správě NPÚ bylo loni 28 kontrol. "Bečov je modelovým pracovištěm hasičů, je tam unikátní systém protipožární nádrže s rozvody, které vedou celým areálem národní kulturní památky," uvedla mluvčí.

Státní hrad a zámek Bečov je jedním ze stovky památkových objektů, které spravuje NPÚ. Ústav má stejně jako další tři desítky příspěvkových organizací vlastní správní subjektivitu, takže si ochranu proti požáru musí zajišťovat sám. Vlastníci památek mohou od roku 1992 na ministerstvu žádat dotaci na zvýšenou požárně-bezpečnostní ochranu v rámci programu ISO (Integrovaný sytém ochrany movitého kulturního dědictví).

Dohodu o spolupráci má s hasiči uzavřen NPÚ, na památkách se pravidelně konají cvičení, která prověřují dostupnost požární vody pro zásah, dojezdové časy, přístupnost objektu včetně možnosti ustavení výškové techniky, evakuaci osob a materiálu.

Stejně jako je na příspěvkových organizacích povinnost sjednat si protipožární opatření, musejí se také samy pojišťovat. Před několika lety uzavřelo MK smlouvu na pojištění veškerého majetku v jeho působnosti. Smlouva byla uzavřena v roce 2012 a měla trvat čtyři roky, MK mělo zaplatit celkem 80 milionů korun; výši maximálního možného plnění tehdy neuvedlo. Uvádělo, že pojištěn je majetek v celkové hodnotě přibližně 246 miliard korun bez služebních vozidel. V roce 2014 ale byla smlouva ze strany Kooperativy vypovězena. Příspěvkové organizace proto uzavřely svoje vlastní smlouvy na pojištění majetku.

Ty měly i před uzavřením centrální smlouvy, NPÚ například v roce 2007 uzavřel smlouvu na pojištění všech svých památek na 400 milionů korun. Ústav hodnotu veškerých svých nemovitostí tehdy odhadoval na 64 miliard korun a cenu mobiliářů přes 160 miliard korun. Jen na zámku Český Krumlov pracovníci pojišťoven odhadli hodnotu komplexu na 4,5 miliardy. Mluvčí NPÚ Jana Hartmannová dnes ČTK řekla, že veškerý majetek má ústav pojištěný, pojistku ale nespecifikovala.

Hodnota nejvzácnějších památek se určuje velmi obtížně, lidé se přibližnou hodnotu mohou dozvědět příležitostně třeba při konání výstav, kdy bývají vzácné artefakty za tímto účelem pojištěné. Před čtyřmi lety byl na Pražském hradě na pár dní vystaven Budyšínský rukopis, nejstarší zachovaná verze Kosmovy kroniky z přelomu 12. a 13. století. Tehdy pořadatelé uvedli, že je pojištěný na 100 milionů korun. Spolu s ním vystavovaný relikviář svatého Maura měl pojišťovací hodnotu půl miliardy.

Z pojistky byla dříve hrazena obnova vyhořelého Libušína v Beskydech, pojistka přispěje i na obnovu kostela v Gutech. Hrad Pernštejn byl v době, kdy na něm požár způsobil škodu za 50 milionů, pojištěn nedostatečně, takže pojistné plnění bylo malé, finančně pak vypomohl kraj a stát.

Protipožární ochrana památek se dostala do centra zájmu poté, co v pondělí vypukl požár v pařížské katedrále Notre-Dame. Uhašen byl v úterý, přesný rozsah škod ještě není znám.
0 comments
add comment

Related articles