Náklady na stavbu repliky kostela v Gutech dosáhnou 27 milionů Kč

Publisher
ČTK
13.11.2019 08:05
Czech Republic

Ostrava

Ostrava - Náklady na stavbu repliky kostela v Gutech, který v srpnu 2017 zničil úmyslně založený požár, dosáhnou 27 milionů korun. Biskupství zatím proinvestovalo zhruba devět milionů. ČTK to řekl vedoucí stavebního odboru biskupství Václav Kotásek. Stavba začne asi na jaře. Zatím ji blokuje spor hasičů a biskupství o způsob protipožárního zabezpečení dřevěného objektu.


"Obnova kostela Božího Těla v Gutech si vyžádá celkové náklady okolo 27 milionů korun. Dosud jsme proinvestovali asi 8,5 milionu. Především za likvidaci spáleniště, pořízení a úpravu dřeva, kamene, pořízení dokumentace a další," uvedl Kotásek.

Dodal, že náklady pokryje hlavně pojistné za zničený kostel a peníze z veřejné sbírky města Třinec. Dřevo pro výrobu šindele darovalo Biskupství ostravsko-opavské, Statuární město Ostrava poskytlo 300.000 korun na výrobu nových zvonů, krajský úřad dal 200.000 korun na likvidaci trosek.

Zatím ale není jasné, kdy přesně stavba začne. Už nyní má zpoždění. Původně práce měly začít loni, oddálily je ale jednání s památkáři. Letos se termín nestihl vinou sporu biskupství s hasiči, kteří už dvakrát zamítli projekt na protipožární zabezpečení objektu. Například požadují, aby byla elektronická signalizace napojena přímo na jejich pult centralizované ochrany. To ale odmítá biskupství. Toto řešení považuje za zbytečně drahé a prosazuje napojení na pult privátní agentury.

Dřevěná část kostela je podle Kotáska už složená v Hošťálkové, kde tesaři stavbu připravovali. Nyní ji musejí zajistit na zimu.

Kostel z 16. století shořel v noci na 2. srpna 2017. Oheň způsobil škodu kolem 20 milionů korun. Krajský soud Ostrava poslal za zapálení vzácného kostela tři osmnáctileté mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka do vězení na 3,5 roku, osm a devět let. Nejvyšší trest dostal mladík, který akci vymyslel. Nejnižší trest dostal chlapec, který budovu zapálil - v době činu ještě nebyl plnoletý. Osmiletý trest dostal řidič, který všechny na místo přivezl.
0 comments
add comment

Related articles