Most přemístí knihovnu do kulturního domu, někteří lidé jsou proti

Publisher
ČTK
22.10.2019 20:00
Czech Republic

Most

Most - Most chce přestěhovat městskou knihovnu do kulturního domu Repre. Současná budova knihovny z 80. let minulého století je ve špatném technickém stavu a její rekonstrukce by byla podle vedení města nákladná. Stěhování se části mostecké veřejnosti nelíbí, vznikla petice proti tomuto záměru a připravuje se protestní akce.


Nápad přestěhovat knihovnu do Repre je už z roku 2015, kdy kulturní dům původně určený k demolici město převzalo zpět od firmy Crestyl a začalo připravovat jeho modernizaci. Statický průzkum ukázal, že knihovnu tam přestěhovat lze. "Chceme podpořit vznik kvalitního zázemí pro rozvoj kulturního a společenského centra. Naším cílem je nabídnout dostatečně reprezentativní kulturní a kongresové centrum všem skupinám obyvatel a návštěvníkům města," uvedl primátor Jan Paparega (ProMOST).

Lidé podepsaní pod peticí proti stěhování knihovny z ulice Moskevská se obávají zchátrání objektu a zhoršení služeb pro čtenáře. Podpisové archy chce petiční výbor předat v listopadu radnici, na 19. listopadu je naplánovaná demonstrace před knihovnou.

Podpisy se sbírají mimo jiné na magistrátu. "V pondělí 14. října jsme po domluvě s tajemníkem města umístili ve vstupní hale magistrátu petici proti stěhování knihovny. Ale už o dva dny později nás tajemník informoval, že petice někam zmizela, recepční, ani služba městské policie, která je přítomna v hale 24 hodin, si prý ničeho nevšimla. Ze stolku zmizel nejen přilepený text petice, ale také již podepsané petiční archy," řekl ČTK opoziční zastupitel a člen petičního výboru Adam Komenda (Zelení a Piráti). "Petici na magistrát samozřejmě umístíme znovu," uvedl.

Objekt pro městskou knihovnu se začal stavět na konci 80. let minulého století. Nová budova byla pro veřejnost otevřena v roce 1985, pyšní se mimo jiné nejdelším lustrem v evropských knihovnách. Dvojitá šroubovice ze skleněných trubic se vine nad knižními regály přes celou délku budovy. Dílo uměleckého skláře Vladimíra Procházky koresponduje s velikostí otevřených prostor, které se tehdy stavěly.

Náklady na opravu budovy by podle odhadu radnice činily téměř 400 milionů korun. Most má už zpracovanou projektovou dokumentaci v hodnotě 20 milionů korun na rekonstrukci kulturního domu Repre, kromě knihovny tam bude kino, opravené planetárium, kavárna s restaurací a velký společenský sál. Architektonickou studii na největší investici města v posledních letech vedení radnice v minulosti odmítlo.

Co bude s objektem v Moskevské až ho knihovna opustí, zatím není jasné. "Budeme se snažit najít řešení, jak budovu zachovat a využívat pro potřeby občanů. Možností je i prodej budovy, kdy by v kupní smlouvě byl pevně zakotven účel jejího využívání," uvedl primátor.
0 comments
add comment

Related articles