Modřany požádají Prahu o další půjčku na stavbu radnice

Publisher
ČTK
18.04.2019 07:50
Czech Republic

Prague

Praha - Praha 12 požádá hlavní město o další půjčku na financování výstavby nové radnice a jejího uvedení do provozuschopného stavu. Hlavní město již dříve městské části půjčilo na stavbu radnice čtvrt miliardy korun. Nyní chce Praha 12 půjčit 120 milionů korun na dobu 20 let. Zaslání žádosti dnes schválili zastupitelé městské části.


Podle původních odhadů měla stavba radnice stát 470 milionů korun s DPH. V roce 2017 byla uzavřena smlouva s dodavatelem, kde byla cena sjednána na 438 milionů korun bez DPH. Dodatkem se pak zvýšila na 442 milionů korun, což je i s DPH 535 milionů.

Další navýšení ceny mimo jiné způsobily i nově zjištěné skutečnosti, a to nezbytnost odstranit kontaminovanou půdu a ekologicky odstranit azbest v likvidovaném objektu na staveništi, což nebylo součástí vysoutěžené ceny a uzavřené smlouvy o dílo, píše se v materiálu, který dnes schválili zastupitelé.

Vedení Prahy 12 předalo na konci března stavební firmě staveniště u Sofijského náměstí. Začal archeologický průzkum a demolice objektů na pozemcích. Stavba by měla být dokončena v červenci příštího roku.

Vítěze výběrového řízení, který uspěl na základě podání nabídky s nejnižší cenou, schválilo zastupitelstvo v červnu 2017. Výběr dodavatele kritizovali tehdejší opoziční zastupitelé, podle nichž byl netransparentní. Hlavní město radnici již dříve půjčilo čtvrt miliardy korun, které bude městská část splácet 14 let od roku 2023.

V současné době sídlí odbory radnice v sedmi budovách a jejich provoz je neúsporný, což předešlé vedení městské části motivovalo k přípravě projektu stavby nové radnice. Původní historická radnice Modřan byla zbourána v 80. letech. V roce 2007 vedení městské části navrhovalo využít budovu Prioru na Sofijském náměstí. Tato nerealizovaná varianta by podle odhadů stála 340 až 390 milionů korun.

Praha 12 si poté nechala vypracovat analýzu, která ukázala, že nejvýhodnějším místem pro stavbu nové radnice jsou pozemky mezi ulicemi Písková a Generála Šišky.

Po loňských volbách sestavili v Praze 12 koalici Piráti, kteří kandidovali spolu se Zelenými, ODS a TOP 09. Po volbách v roce 2014 městskou část vedla uskupení ANO, ČSSD a Změna pro Prahu. V dubnu 2017 přešla Změna pro Prahu do opozice.

Praha 12, kde žije zhruba 56.250 obyvatel, je na jihu hlavního města. Městská část zahrnuje celá katastrální území Cholupic, Kamýku, Komořan, Modřan a Točné.
0 comments
add comment

Related articles