Ministrem kultury by měl být politický matador Lubomír Zaorálek

Publisher
ČTK
21.08.2019 20:05
Czech Republic

Prague


Praha - Do čela resortu kultury místo nováčka ve vysoké politice, kterým měl být prezidentem odmítnutý kandidát ČSSD na ministra Michal Šmarda, zřejmě zamíří politický matador Lubomír Zaorálek (oba ČSSD). Nominaci exministra zahraničí do menšinové vlády ANO a ČSSD podporované komunisty dnes oznámil předseda sociálních demokratů Jan Hamáček. S výběrem souhlasí premiér Andrej Babiš (ANO) i prezident Miloš Zeman. Po oficiálním předložení návrhu premiérem se chce se Zaorálkem setkat. "Následovat bude jmenování ministrem. Termíny nyní hledáme," uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.


Ke konci prázdnin by tak mohl skočit spor mezi Zemanem a sociální demokracií o výměnu na ministerstvu kultury, který začal v polovině května, kdy podal demisi bývalý ministr Antonín Staněk (ČSSD). Zeman ji tehdy nepřijal. Babiš poté na žádost ČSSD navrhl Zemanovi odvolání Staňka a jmenování Šmardy. Prezident po řadě jednání s koaličními stranami Staňka ke konci července odvolal, minulý týden ale oznámil, že Šmardu nepovažuje za kompetentního k vedení resortu. Šmarda se nominace vzdal v pondělí potom, co jeho kvality zpochybnil i premiér. Spory provázely debaty o ústavnosti prezidentova chování.

"Nesnesitelností" situace, která podle něj vedla k ochromení vlády i ministerstva vysvětlil Zaorálek změnu svého postoje k účasti v kabinetu svého rivala. Dříve místo v Babišově menšinové vládě odmítal. Nominaci bere i jako možnost jak ve vládě hájit obecnou agendu ČSSD. "Jdu do vlády s agendou, která je mi blízká," uvedl s tím, že ministr má vliv na rozhodování vlády i ve věcech přímo nespojených s jeho resortem. "Jsou dnes podle mne témata, která jsou silná, klíčová, a která bych si přál, aby ze strany sociálně demokratických ministrů zaznívala jasněji než dříve. Strašně důležitá obrana veřejného sektoru, veřejných služeb. Aby se tady všechno nerozpouštělo v chladné vodě peněz," uvedl.

Hamáček míní, že se jmenováním nového kandidáta problém nebude. "Je zkušený politik, úspěšný předseda Poslanecké sněmovny, úspěšný ministr zahraničních věcí. Jsem přesvědčen, že řízení resortu kultury zvládne. Jeho úkolem bude resort stabilizovat po dlouhé době, kdy nebylo jasno, jakým směrem se bude ubírat," uvedl Hamáček Zaorálkovu nominaci na tiskové konferenci. Podle Hamáčka Zaorálek na nabídku kývl, protože pochopil, že pokud už sociální demokracie spojila svoji budoucnost s Babišovou vládou, je třeba udělat vše, aby uspěla.

Babiš v reakci na spekulace o Zaorálkově nominaci novinářům řekl, že v minulosti měl s bývalým ministrem zahraničí "různé výměny názorů", ale v principu s ním problém nemá.

Nominaci Zaorálka, u kterého spatřuje předseda KSČM Vojtěch Filip spojení vztahu ke kultuře a manažerských schopností, schvalují komunisté. Podle Pirátů, TOP 09 a lidovců není jasné, jaké má Zaorálek kompetence v kultuře. SPD nominaci označila přímo za nepřijatelnou. ODS doufá, že tímto návrhem končí spor o vedení ministerstva kultury. Lidé z kulturní obce nominaci Zaorálka jako profesionálního politika většinou vítají. Oceňují jeho dlouholeté zkušenosti, ale také postoje, které zastával v zahraniční politice.

Pokud se Zaorálek ministrem stane, čeká změnu i obsazení zahraničního výboru Sněmovny, kterému nyní předsedá.
1 comment
add comment
Subject
Author
Date
...
D.
22.08.19 01:58
show all comments

Related articles