Ministr kultury dnes představí nového ředitele Památníku Lidice

Publisher
ČTK
24.02.2020 07:15
Czech Republic

Prague


Praha - Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) dnes představí nového ředitele Památníku Lidice. Do konkurzu, který se konal minulý týden, se přihlásilo pět uchazečů, mezi nimi historik Eduard Stehlík a podle médií také historik Jiří Nenutil.


Bývalá ředitelka památníku Martina Lehmannová, která jej vedla od dubna 2017, v lednu rezignovala kvůli sporu s některými lidickými pamětníky, později podala výpověď i část vedoucích a odborných pracovníků.

Zaorálek už dříve uvedl, že nový ředitel by měl mít vztah k Lidicím, měl by být schopen komunikovat a získat si důvěru všech lidických obyvatel.

Památník připomíná nacistické vyhlazení obce v červnu 1942. Záminkou se stala domnělá souvislost obce s atentátem na říšského protektora Reinharda Heydricha. Ze zhruba 500 obyvatel Lidic jich válku přežilo 160. Přímo v Lidicích nacisté 10. června zastřelili 173 mužů, 16. června v Praze-Kobylisích dalších 26 obyvatel Lidic. Pobyt v koncentračních táborech nepřežilo 53 lidických žen. V deportačním táboře bylo v plynovém autě udušeno 82 lidických dětí. Po osvobození se do Lidic postupně vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí. Pod správu památníku spadá i Památník Ležáky.
0 comments
add comment

Related articles