Lidé mohou na webu dávat podněty k návrhu územního plánu Brna

Source
Zdeněk Meitner
Publisher
ČTK
31.03.2020 08:20
Czech Republic

Brno


Brno - Spolek Otevřené Brno zprovoznil webové stránky www.uzemniplanbrno.cz, na kterých lidé mohou do interaktivní mapy vnášet své požadavky na návrh nového územního plánu. Návrh byl zveřejněn minulý týden, vejít v platnost má v roce 2022, uvedl spolek v tiskové zprávě. Z podnětů má vycházet připomínkování návrhu. Zatím platí, že lidé musejí připomínky předat magistrátu do 13. května. Ministerstvo vnitra však požádalo primátorku Markétu Vaňkovou (ODS), aby město tento termín s ohledem na současnou situaci přehodnotilo.


"Otevřené Brno vyzývá ke spolupráci všechny iniciativy a spolky zabývající se například životním prostředím, zahrádkařením, zelení ve městě, záchranou stromů, ale i urbanismem nebo problematikou parkování, aby se na připomínkování návrhu územního plánu podílely," uvedl za spolek Marek Lupač.

Již nyní je na webu zhruba 20 připomínek. Lidem se nelíbí v některých místech plánovaná zástavba, maximální výška budov, plánovaná silnice nebo jim naopak chybějí některé cyklostezky, které už jsou například součástí participativního rozpočtu a počítá se s jejich stavbou.

"Nabídneme také online debaty a možnost konzultací s odborníky na územní plánování, dopravu či právo. Snažíme se aktivním lidem pomoci, aby se v územním plánu rychle zorientovali, aby se o sobě navzájem dozvěděli, a pokud je to potřeba, aby se dokázali bránit," uvedl za spolek Jakub Kořínek, který je zároveň členem komise územního plánování a rozvoje Rady města Brna.

Veřejné projednání plánu je nyní naplánované na 6. května. Návrh je také kompletně k dispozici na webu a v úřadě v Kounicově ulici 67. Tam se však není v době karantény v podstatě možné legálně dostat, což kritizuje Petr Firbas zastupující část veřejnosti při projednávání různých územně plánovacích dokumentů na jižní Moravě. Právě na jeho popud ministerstvo vnitra požádalo primátorku, aby vedení města přehodnotilo termíny projednávání a podávání připomínek. Vaňková na sobotní dotaz ČTK, jak se k žádosti postaví, zatím neodpověděla.
0 comments
add comment

Related articles