Kutné Hoře se stále nedaří prodat malínskou školu

Publisher
ČTK
05.04.2020 20:30
Czech Republic

Kutná Hora


Kutná Hora - Kutné Hoře se stále nedaří prodat bývalou školu v místní části Malín, pro kterou od roku 2012 nemá využití. Už mnohokrát ji radnice nabízela k prodeji, zájemci se ale nakonec do výběrového řízení nepřihlásili. Neúspěchem skončil i poslední pokus o prodej budovy, řekl ČTK starosta Josef Viktora (ANO).


"Bohužel se to pořád opakuje. Nikdo se nepřihlásil," uvedl. Radnice dává přednost využití pro seniory nebo pro vzdělávání. Zájemců, kteří by v Kutné Hoře chtěli vybudovat domov pro seniory, je podle zástupců města hodně. Odrazují je ale stavební úpravy, které by v malínské škole byly nutné. Jde o starou budovu s vysokými stropy, u níž lze předpokládat velké náklady na provoz.

"Měli jsme dva zájemce, kteří říkali, že by to koupili, zdemolovali a na tom místě postavili něco nového. Že by to bylo výhodnější než dělat rekonstrukci," řekl Viktora.

Lidé v Malíně se obávají, aby se z nevyužité budovy nestala ubytovna, což si podle Viktory nepřeje ani radnice. Snahu o prodej objektu podle něj město nevzdává. "Určitě to budeme znova vypisovat. Myslím si, že každá nemovitost má svého kupce," dodal starosta.

Malínská škola byla uzavřena na podzim 2012 kvůli tomu, že do ní nastoupilo jen 17 dětí a navíc ani jeden prvňák. Radní proto rozhodli o zrušení malotřídky, což v místní části se zhruba 1500 obyvateli vyvolalo vlnu nevole. Radnice podle některých místních školu nechala zchátrat, aby ji nemusela dál provozovat. Občas se v Malíně také hovořilo o možném odtržení od Kutné Hory. Tehdejší vedení města namítalo, že řada rodičů z Malína posílá děti do velkých škol, které mají lepší zázemí.
0 comments
add comment

Related articles