Kroměřížští zastupitelé schválili prodej budovy NPÚ za čtyři Kč

Publisher
ČTK
20.02.2020 20:25
Czech Republic

Kroměříž

Kroměříž - Zastupitelé Kroměříže dnes schválili prodej pozemků a chátrající budovy v areálu bývalých Žižkových kasáren Národnímu památkovému ústavu (NPÚ) za symbolické čtyři koruny. Stát daroval městu pozemky a objekt v roce 2005, od té doby je budova prázdná a chátrá. Město ji neúspěšně nabízelo k prodeji, později zvažovalo, že ji opraví a využije. Žádný projekt však neuskutečnilo. NPÚ, který je příspěvkovou organizací ministerstva kultury, se zavázal nemovitosti rekonstruovat, po opravě by se tam měla přestěhovat kroměřížská pracoviště NPÚ.


O převzetí nemovitosti jednal na konci minulého roku s vedením města a památkáři ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

V Kroměříži sídlí dvě pracoviště NPÚ. Jedno spravuje státní památky na Moravě a ve Slezsku, druhé se zabývá památkovou péčí ve Zlínském kraji. Většina zaměstnanců kroměřížských poboček NPÚ sídlí v objektech, které se v restitucích vrátily církvi.

Ředitel Územní památkové správy NPÚ v Kroměříži Petr Šubík již dřív uvedl, že náklady na rekonstrukci budovy na Hanáckém náměstí a její vybavení by mohly být 180 až 200 milionů korun. Přemístí se do ní přes 70 pracovníků, kromě kanceláří v ní památkáři počítají i s depozitáři, restaurátorskými dílnami a návštěvnickým centrem.

Šubík dnes na zastupitelstvu uvedl, že jsou již vyčleněny peníze na zahájení předprojektové přípravy. "Projekt by mohl být hotový v roce 2022, pak by se mohl případně soutěžit dodavatel," uvedl Šubík. Podle starosty města Jaroslava Němce (Nezávislí) se NPÚ zavazuje k tomu, že budova bude funkční do deseti let.

Třípodlažní budovu Kroměříž získala od armády po jejím odchodu z města, posádka jej opustila v roce 2004.
0 comments
add comment

Related articles