Hrad Veveří zahájí odloženou sezonu s novými střechami

Publisher
ČTK
20.05.2020 20:15
Czech Republic

Brno


Brno - Hrad Veveří nedaleko brněnské přehrady vstupuje do letošní sezony, kterou zdržela pandemie koronaviru, s novými střechami na všech budovách. Jejich obnova stála 17,5 milionu korun. Větší novinky na prohlídkových trasách připravují na hradě až na příští sezonu. ČTK to řekla kastelánka Lenka Florková.


"Celý hrad už má nové střechy. Zatím v květnu máme otevřeno pouze o víkendech, zatím jsme mohli zpřístupnit pouze venkovní prostory, interiéry poprvé otevřeme o posledním květnovém víkendu," uvedla Florková.

Ve špatném stavu byla krytina střech i laťování, na některých místech byly trámy napadené dřevokaznou houbou. Co bylo z původních střech možné zachovat, dělníci zakonzervovali. Opravy začaly na konci roku 2018, skončily na začátku letošního roku.

V průběhu nucené uzavírky hradu kvůli pandemii koronaviru dělali na Veveří důkladný úklid místností na prohlídkové trase, čas byl také na práce v exteriérech. "Zdá se, že trávníky, po kterých nikdo nešlapal, se hezky ujaly," podotkla Florková.

Příští týden ještě správa hradu na prohlídkovou trasu umístí některé nové kusy mobiliáře, větší změny ale plánuje na příští rok. "Příští rok bude rokem osvícenské šlechty a v rámci něj budeme upravovat interiéry základního prohlídkového okruhu," dodala kastelánka.

Ze stavebních prací v dohledné době začne oprava koruny zdiva nad šenkem na příhrádku. Do budoucna jsou naplánované další investice - je zapotřebí udělat páteřní elektrický rozvod a upravit povrch na středním hradě.

Státní hrad Veveří označují odborníci za moravský Karlštejn. Původně pozdně románský a raně gotický hrad prodělal v průběhu staletí mnoho přestaveb. Zásahy z 20. století, kdy měl být přestavěn na kongresové centrum, jej silně poničily a od roku 1989 do roku 1999 v podstatě jen chátral.

V roce 1999 se dostal do správy Národního památkového ústavu a ten jej postupně opravuje. Jeden z nejrozsáhlejších a nejstarších hradních areálů v České republice se veřejnosti znovu otevřel v roce 2002, loni jej navštívilo přes 80.000 lidí.
0 comments
add comment

Related articles