Brno se dohodlo s M1 na stažení žaloby kvůli koncertnímu sálu


Brno - Pražský ateliér M1 vezme do několika týdnů zpět žalobu na Brno kvůli stavbě Janáčkova kulturního centra. O dohodě dnes novináře informovali primátorka Markéta Vaňková (ODS) a Pavel Joba z M1. Ateliér vyhrál v roce 2004 architektonickou soutěž na koncertní sál. Město ale ještě za minulého vedení svěřilo dopracování projektu mezinárodnímu týmu kolem Poláka Tomasze Koniora, který loni představil pozměněnou koncepci. Proto se studio obrátilo na soud s žalobou na ochranu před zásahem do autorského práva.


O žalobě zatím nebylo rozhodnuto. "Žaloba nám komplikuje posun v té věci, proto jsem kontaktovala pány architekty a začala s nimi vést jednání o možnostech zpětvzetí žaloby," uvedla Vaňková. Podle ní i Joby by měl ateliér stáhnout žalobu do několika týdnů. "Musí se ale vyladit věci jako nesoulad s jejich licenčními právy a původní dokumentací," poznamenala Vaňková. Podle ní s architekty z M1 nikdo v minulosti příliš nekomunikoval, přestože měli podle smlouvy právo na veškeré informace.

Stavba byla podle nového návrhu objemnější než podle starého návrhu, který má platné územní rozhodnutí. Mělo tam být i více míst, a to až 1300. "Pokud město zadá projektantům, aby se řídili vzhledem a architekturou našeho návrhu, tak jsme na jedné lodi. V jednotkách týdnů připravíme dohodu o narovnání, která nahradí žalobu," řekl Joba.

Na projektu dál bude pracovat tým kolem Poláka Koniora. "Existují podmínky, na základě kterých jsme postoupili autorská práva jinému zpracovateli. Ke každému stupni dokumentace zpracujeme podrobný manuál. Pokud se jimi projektant bude řídit, je to vyřešeno. Finální výstup by měl tedy projektant udělat na základě manuálu, který bude obsahem našich licenčních plnění," objasnil Joba.

Architekti z M1 budou spolupracovat s architektem Petrem Hrůšou, který se podílel na návrhu Koniora. Podle Hrůši bude například stačit, když sál nabídne kolem tisícovky míst, což by mělo být v souladu s původním návrhem ateliéru M1.

Dohodu přivítal radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti). "Jsem rád, že se paní primátorce podařilo dostat ateliér M1 k jednacímu stolu. Projekt pokračuje dál a jsem přesvědčený, že se nám ho podaří zdárně dokončit a v Brně v dohledné době vyroste koncertní sál, který snese nejpřísnější světová měřítka," řekl ČTK Fišer.

Zázemí v sále najde Filharmonie Brno. "Potřeba sálu je pro nás stále více naléhavější. S finišujícími přípravami nové sezony opět narážíme na limity. Rádi bychom uvedli velká symfonická díla, která ovšem stále není kde hrát," uvedla mluvčí Konečná.

O Janáčkově kulturním centru se mluví mnoho let. Vzniknout má mezi Besední a Veselou ulicí zhruba za 1,5 miliardy korun. Nabídnout má kolem tisícovky míst. V místě už existují podzemní garáže zhruba za čtvrt miliardy korun s téměř 200 místy, zatím ale nejsou zprovozněné a čeká se na stavbu sálu. Stát má dát na stavbu 600 milionů korun, stejnou částku město Brno a přispět má i Jihomoravský kraj. Stát už má část peněz vyčleněných pro letošní rok, podle Vaňkové ale není pravděpodobné, že by se letos začalo stavět. Čerpání peněz by se tak posunulo do dalších let.
0 comments
add comment

Related articles