Brno provede bezbariérové úpravy u autobusového nádraží u Grandu

Publisher
ČTK
20.08.2019 08:30
Czech Republic

Brno

Bohuslav Fuchs


Brno – Brno bezbariérově upraví okolí autobusového nádraží u hotelu Grand a doplní skoro na 30 míst indukční smyčky pro sluchově postižené, které zvyšují srozumitelnost mluveného slova pro lidi se sluchadlem nebo kochleárním implantátem. Novinářům to dnes řekl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Náklady obou investic dosáhnou bezmála dvou milionů korun. Práce se uskuteční ještě letos.


Dopravní podnik města Brna opravuje autobusové nádraží u Grandu asi za 15 milionů korun. Nové budou toalety, čekárna a prodejna jízdenek, součástí je rekonstrukce střešní konstrukce i nový asfalt. "Projekt ale neobsahoval bezbariérové úpravy, takže nám bylo líto to neudělat, když už se v místě pracuje," uvedl Hladík.

Práce za 1,6 milionu korun se dotknou chodníků podél nádraží, aby se snížily bariéry pro handicapované. "Bezbariérovost usnadní přístup nejen maminkám s dětmi a vozíčkářům, ale i všem návštěvníkům nádraží a zastávek," řekl Hladík. Podle něj bude nádraží doplněné o 3D informační panel. "Bude doplněný o 3D model nádraží i komunikátor, který usnadní orientaci všem cestujícím, především pak zrakově a sluchově postiženým," dodal Hladík.

Kromě toho město za 140.000 korun doplní na 21 místech a v dalších šesti sálech indukční smyčku pro neslyšící. Podle Hladíka chce město vyjít vstříc sluchově postiženým, kteří si často stěžují na špatnou srozumitelnost mluveného slova na přepážkách úřadů nebo ve velkém sále zastupitelstva. "Indukční smyčky jsou řešením pro sluchově postižené, kteří nosí sluchadla nebo mají kochleární implantát. Pomůže jim překonat akustické rušení okolí a poskytne jim plnohodnotný poslech," řekl Hladík.

Indukční smyčky budou například na přepážkách odborů vnitřních věcí, dopravy, správních činností nebo životního prostředí. Chybět nebudou ani ve Sněmovním sále nebo Rytířském sále Magistrátu města Brna.
0 comments
add comment

Related articles