Brno-střed vybralo návrh na přestavbu parku v Rooseveltově ulici

Publisher
ČTK
19.03.2018 17:10

Brno - Park v Rooseveltově ulici v Brně může získat novou podobu. V soutěži vypsané městskou částí Brno-střed zvítězil návrh týmu architekta Jiřího Vokřála. Plánuje dostavbu nesourodého bloku budov v jižní části parku, kde vznikne městský dům. Prostor mezi Místodržitelským palácem a Janáčkovým divadlem protne nová cesta, staré stromy zůstanou nedotčené, řekli dnes zástupci radnice na tiskové konferenci.

Vítězný projekt poslouží jako podklad pro rozhodnutí o budoucnosti parku a okolí, případně i pro změnu územního plánu. "Hodně velký prostor jsme věnovali tomu, jaký to bude mít vliv na zeleň. Některé návrhy zasahovaly do kořenového systému stromů," řekla místostarostka městské části Brno-střed Jasna Flamiková (SZ), která byla v porotě. Zdůraznila význam zeleně pro snižování letních veder a dodala, že při rekonstrukci parku chce městská část zachovat stromy.

V parku mohou podle návrhu vzniknout terasy pro letní zahrádky a volné posezení, vodní linie, stromořadí a pásy trvalek. Mírně se změní i pěší trasy. "Navrhujeme cestu, která se volně vine parkem a propojuje důležitá místa v parku, kterými jsou jeho severní a jižní část a předprostor u Moravské galerie," uvedl Vokřál.

Cesta lemuje prvky v parku, jako je socha Jiřího Mahena a památný strom. Architekti doufají, že by se podél ní mohla vystavovat další umělecká díla. "V prostoru se nachází i významné archeologické naleziště, probíhaly tudy hradby. V parku je překryto předbraní Běhounské brány," dodal autor zadání soutěže Petr Bořecký (ANO).

Konkrétní datum začátku prací zástupci radnice zatím neznají, výsledná podoba parku se navíc ještě může měnit. Nejdříve podají návrh na změnu regulačního plánu, aby se mohlo začít s dostavbou bloku v jižní části parku. Vznikne tam nový městský dům, v přízemí budou restaurace a obchody, nahoře byty, ateliéry nebo kanceláře.

Soutěž o ideový návrh podoby parku vyhlásila radnice Brno-střed loni na podzim, k hodnocení zasedla porota koncem února. Za vítězný projekt dostal tým architektů 210.000 korun.
0 comments
add comment