The Loom

The Loom
Address: 14 Gower's Walk, London, United Kingdom
Investor:Helical Plc
Realization:2016
Area:10219 m2


The Loom has won several prestigious and well-respected design and construction awards, including a RIBA NationalAward, the AJ Retrofit Award for Best Listed Building and a BRICK Award for Best Refurbishment Project.
The building is located in Whitechapel and was originally designed for the storage of wool. It forms part of the emerging Goodmans Fields masterplan, which encourages start-ups together with bars and cafes, to promote a new creative quarter.
The scheme provides a range of work spaces and seeks to reveal the building’s history, while also introducing new and carefully crafted interventions.
The reconfigured layout has a new entrance to the west on Gowers Walk, thereby making a connection with Goodmans Fields. This connection includes the office reception and a new public café, which was admired by the jury as a concept providing greater public permeability. The entrance enjoys a generous opening in the existing façade and is lit by an atrium space in the centre of the building; providing space and light to the circulation on the upper floors.
The jury appreciated the clear and simple layout of the typical floors. The detailing is beautifully executed. Decisions about what to remove, what to keep, and how to make new additions, have been extremely well considered. The metal screen of the new entrance makes a reference to an historic loom, connecting the new intervention with the original use of the building. The new mural in the entrance by Stuart Patience provides a playfully surreal take on the building’s history.
The project was carried out while significant areas of the building remained in occupation and now delivers an attractive work space; elegantly organised and well resolved in relation to items such as bicycles and refuse; while also celebrating the building’s history in a meaningful way.
0 comments
add comment

more buildings from Duggan Morris Architects