Restaurace Avocado Gang

Restaurace Avocado Gang
Architect: Mimosa architekti
Spoluautor:Kateřina Fryzelková
Address: Křižíkova 72, Karlín, Prague, Czech Republic
Investor:Karolina Konečná
Project:2018
Completion:2018
Area:106 m2


Avokádo je skvělé syrové "jen tak" nebo upravené na 100+1 způsob
100% zdravé i poměrně slušný útok na žlučník
Výrazně barevné i "pastelově" tlumené
Skvělé – když se to s ním umí – nebo přinejmenším trochu jiné
Stejný by měl být Avocado gang, kde avokádo najdete snad ve všem s výjimkou destilátů – a i to jen před jejich "zkoktejlováním".

První avokádová restaurace v Praze Avocado gang vznikla v přízemí nárožního činžovního domu na Lyčkově náměstí v Praze-Karlíně. Jednoduchý podélný prostor restaurace nabízí 9,3 m dlouhý stůl s 22 místy k sezení v jeho středu a dalšími místy podél stěn. Otevřená kuchyň umožňuje každému hostu potvrzení čerstvosti jeho brunche. Pestré barvy stolu jsou odvozené od výrazné barevnosti avokáda a jídel z něj připravených. "Nebarvy" ve škále šedivé jsou pozadím pestrých objektů – ať jsou jimi stůl, židle kolem něj nebo – a především – jídla zde servírovaná. Stůl tvoří masivní smrkové hranoly profi-lu 160 x 100mm na podnožích z žárově zinkované oceli. Smrk je v interiéru dále použit v podobě lazu-rované biodesky, žárově zinkovaná ocel ve formě podnoží dalších stolů, židlí, světel, obkladu podélné stěny oddělující část pro hosty a zázemí restaurace, umyvadlech a dalších prvcích. Celek doplňuje cementová podlahová stěrka a světle šedá malba. Dost prostoru každopádně zůstává pro avokádo samotné – ať už v očekávatelné podobě guacamole nebo avokádových lívanců se slaninou.
(Petr Moráček, architekt, Mimosa architekti)

Myšlenky proudí, sny se zdají. Bez skutečných lidí by se ale vyplnit nemohly. Avocado gang je sen plný barev, chutí, tvarů, nadšení, bláznovství a bláznivosti. Restaurace. První avokádová restaurace v Praze. Společná práce skvělých lidí.

Kořeny se z avokádové pecky derou pomalu. Nenápadně. A trochu nejistě. Zprvu si toho hlavního, který razí cestu ostatním, ani nevšimnete. A najednou je ve skleničce pořádný chuchvalec větších i menších kořenů. Jistí mladý a malý stvol. A když rostlina vzkvétá a roste, raší, pyšní se a dychtí, může se na ně spolehnout. Rostou hluboko i do stran... Tvoří ten nejlepší základ, co to vzpurné mládí může mít. Proces nikoliv nepodobný otevření restaurace. Podobnost mezi Avocado Gangem a "obyčejnou" peckou, díky níž se zrodí čirá krása, je vlastně absolutní.

Pracovali jsme na restauraci dlouhé měsíce před otevřením. Pomalu. Nenápadně. Jo, někdy i nejistě. Hledali jsme, zkoušeli, rozrůstali se v myšlenkách, radovali se, těšili, pokorně budovali pevné základy, abychom pak světu mohli říct: máme to, můžeme růst. Můžeme se zazelenat!
(Karolina Konečná, majitelka a sous chef Avocado gang)
0 comments
add comment

more buildings from Mimosa architekti