Novostavba rodinného domu v Žebětíně

Novostavba rodinného domu v Žebětíně
Návrh zahrady:ing. Martina Forejtová – ateliér A05
Statika: ing. Radek Brandejs
Project:2012-13
Realization:2013-15
Area:210 m2
Built Up Area:136 m2
Site Ares:814 m2


Svažitý pozemek je položený na krásném místě nad centrem Žebětína s výhledy na kostel a okolní krajinu. Dům jsme situovali na pozemek do jeho horní části směrem k ulici. Dům hmotově navazuje na frontu domů v dolní části ulice.

Základním motem návrhu je "chytré" usazení hmoty a dispozic domu do svažitého terénu a jeho návaznost na zahradu a ulici. Návrh respektuje původní terén a co nejméně ho "znásilňuje". Tvar domu je vymezen hranicí pozemku a je lehce lichoběžníkový. Jedná se o archetypální tvar, jednoduchou hmotu se sedlovou střechou.
V části do ulice je před hmotou domu situovaná hmota garáže se vstupním krčkem a malým vjezdovým dvorkem z cihelné dlažby vymezeným železobetonovými pohledovými stěnami a modřínovou dřevěnou vjezdovou bránou. Z dvorku lze po betonovém prefabrikovaném schodišti sejít kolem domu na zahradu a obytnou terasu.
U hmoty a fasády směrem do zahrady je kontrast k tradičním oknům vytvořen velkými prosklenými plochami a doplněn o jednoduchý box dřevěného proskleného arkýře.
Do domu se vstupuje přes zádveří navazující na garáž. Napříč celým domem je chodba s jednoramenným schodištěm otevřeným skrz celou výšku domu. Ve vstupním "pokojovém" patře jsou situovány tři pokoje, šatna a koupelna. Pokoj s arkýřem dovoluje krásné měnící se výhledy - obrazy s orámovaným pohledem na kostel.
Z haly se po schodišti sestoupí do obytné části s kuchyní a jídelnou. Toto polotransparentní dubové schodiště odděluje obytnou část od kuchyně a jídelny. Hlavní prostor je propojen se zahradou a terasou velkým posuvným oknem. V obytné části je umístěn krb. V zadní části dispozice je situováno wc, prádelna a technická místnost.
Do podkroví vystoupáme po schodišti ze vstupní haly na otevřenou galerii. Na patře jsou dva pokoje pro děti a koupelna.

Zahrada je důležitou součástí celého návrhu. Zahradou prochází osa železobetonových prefabrikátových šlapáků navazující na vnitřní schodiště. Na modřínovou terasu, která je po celé šíři domu navazuje vyrovnaná úroveň zahrady, z které se sestupuje po jezdeckých schodech do užitkové části zahrady.
2 comments
add comment
Subject
Author
Date
...
Daniel John
26.11.15 01:20
Novostavba rodinného domu v Žebětíně
Silvia Slovackova Danova
26.11.15 02:18
show all comments

more buildings from JRA Jaroušek Rochová architekti