Muzeum čokolády Nestlé – 1. fáze

Muzeum čokolády Nestlé – 1. fáze
Architect: Michel Rojkind
Address: Paseo Tollocan, Toluca, Mexico
Investor:Nestlé
Project:01.2007
Completion:03.2007
Built Up Area:634 m2


Původní záměr byl vybudovat v čokoládovně vnitřní tunel, aby návštěvníci měli možnost sledovat výrobu své oblíbené čokolády zblízka. Skupina odborníků spojená z rojkind arquitectos a Traqs však přišla s ještě odvážnějšími plány.
Což takhle postavit první muzeum čokolády v Muzeu s třísetmetrovou fasádou lemující dálnici, představující novou firemní image? V první fázi dostaly plány konkrétní obrysy a do prostoru o rozloze 634 m² byly rozmístěny jednotlivé části programu: hlavně vchod pro děti, kde začíná hravá a zároveň ohromující cesta do nitra továrny, recepce, divadelní sál sloužící jako předehra k prohlídce, obchod a pasáž vedoucí k tunelu ve staré továrně.

Rekordní čas - architektonická zkušenost, smyslová architektura plná překvapení, zákrut a záhybů. Architektonická výzva. Hmota i prostor jsou stejně jako termín vyhotovení extrémní. Rekordní čas: muzeum bylo dokončeno za 2,5 měsíce... a to včetně návrhu a stavby!
Tvorba architektonických návrhů je složitá práce, která vyžaduje týmovou spolupráci. Abychom stihli projekt odevzdat včas, zorganizovali jsme tři směny po osmi hodinách.

Koncept - hravý, prolamovaný tvar, který probouzí dětskou fantazii. Je to pták origami, nebo snad kosmická loď... co třeba “alebrije“ (tradiční barevná mexická soška)? Forma, která by mohla na první pohled působit rozmařile, je ve skutečnosti výsledkem pečlivého průzkumu a promyšleného designu, který se odvíjí od toho, co by měla budova vyjadřovat. Výsledný tvar je stabilní díky fasetové struktuře, která jej podpírá.
Rojkind Arquitectos
0 comments
add comment

more buildings from Michel Rojkind