Železniční zastávka Wilhelm-Leuschner-Platz

S-Bahn Station Wilhelm-Leuschner-Platz

Železniční zastávka Wilhelm-Leuschner-Platz
Autor: Max Dudler
Adresa: Wilhelm-Leuschner-Platz, Lipsko, Německo
Investor:Deutsche Bahn AG
Realizace:2012
Užitná plocha:5678 m2
Zastavěná plocha:3900 m2
Obestavěná plocha:77280 m3


Nádražní hala s obdélníkovým profilem a mírným zatočením je umístěna dvacet metrů pod zemí. Protáhlé stěny a strop bezsloupové haly jsou obloženy velkými zezadu osvětlenými prefabrikovanými skleněnými bloky osazenými do prefabrikovaných rámů ze světlého betonu. To dodává stanici rozzářený a prostorný pocit nádražní haly. Důsledným opakováním stejného prvku vznikl prostor pro cestující téměř nepostižitelný prostor. Světle zbarvená podlaha nástupního ostrůvku z bezesparého teraco, působí uklidňujícím dojmem stojícím v kontrastu ke zdánlivě nekonečnému vzoru na stěnách. Veškeré nezbytné vybavení mobiliářem na nástupní platformě je vyřešené v podobě geometricky ztvárněných betonových bloků. Všechny funkce jako sezení, jízdní řád a prodej lístků jsou z toho betonového bloku odebrány nebo vyřezány. Hlavní nosná konstrukce zastávky, která je z prefabrikovaného betonu, není za obkladem ze skleněných bloků vůbec patrná. Rámy skleněných bloků jsou kotveny k zadní ocelové části na stěnách tunelu. Stropní prvky jsou zavěšeny z nosné rámové konstrukce. Cestující přichází na zastávku severním nebo jižním vstupem. Komunikační jádra disponují schodišti, eskalátorech a výtahy. Architektonické řešení těchto dvou vstupů je záměrně řešené v kontrastu s filigránskou a zdánlivě transparentní železniční halou. Jakmile se zanoří pod náměstí, jsou schodiště i obklad z hladkého světlého betonu. Minimalistický a zcela obyčejný návrh má za úkol navodit dojem sestupování do nitra země jako by se tunelovalo přímo do skály.
Max Dudler
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...To je zajímavý,...
šakal
05.05.16 07:52
...To je zajímavý,...
E.T.
06.05.16 10:35
...To je zajímavý šaki
Lamik
13.05.16 08:16
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Max Dudler