Záhradný dom Devínska Nová Ves

Záhradný dom Devínska Nová Ves
Spolupráce:Nadežda Ševcová
Projekt:2014-15
Realizace:2015-16
Užitná plocha:144 m2
Zastavěná plocha:89 m2
Plocha pozemku:1050 m2


Zahradní architektura: Miriam Húšťavová
Technická spolupráce: David Augustín
číst dále
foto: Roman Ferstl
Úzka a svahovitá parcela. Južná orientácia. Materiály a členená forma kontextuálne reagujú na okolité prostredie. Čiastočné zapustenie do terénu znižuje tepelné straty. Veľké okenné otvory orientované smerom na juh maximalizujú tepelné zisky. Kolektory, rekuperácia, zdroj tepla na pevné palivo... optimalizujú efektívnosť využitia energie z obnoviteľných zdrojov. Vonkajšie povrchy sú z lokálnych materiálov - devínsky kameň, obklad z lisovaného mäkkého dreva a prvky z neupraveného kovu.
Parcela je situovaná na spojnici medzi historickým Devínom a Devínskou Novou Vsou. Južne orientovaný svah sa zvažuje k rieke Morava. Dom obklopuje prírodné prostredie záhrad a bohatý porast svahu.
Požiadavkou investora bolo využitie svahovitého terénu na otvorenie výhľadov do krajiny. Architektúra mala rešpektovať a dopĺňať charakteristické prírodné prostredie a definovať správny pomer medzi súkromím a otvorenosťou. Objekt ponorený do terénu nemal prvoplánovo pútať pozornosť. Dôraz mal smerovať na precízne detaily. Ďalším prianím bola energetická efektívnosť a udržateľná prevádzka objektu s využitím pasívnych a aktívnych technológií.
Obytný priestor  je zložený z kubických blokov. Jednotlivé "bloky" sú výškovo a priestorovo usporiadané tak, aby rešpektovali rastlý terén. Vzniká tak množstvo využiteľných terás, ktoré sú vzájomne prepojené prostredníctvom terénnych úprav. Citlivá kombinácia pevných a zelených terás bola riešená s dôrazom na spôsob užívania a životný štýl zadávateľa.
Stavba využíva miestne materiály a ich kombinácie v jednoduchej forme, bez povrchových úprav.
K priaznivej energetickej bilancii objektu prispieva zapustenie stavby do terénu, retenčný a akmulačný potenciál zelených striech podporuje prirodzený vodný režim. Presklené plochy majú exteriérové tieneníe. Z aktívnych prvkov boli použité solárne kolektory a vetranie s rekuperáciou.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
veliký palec nahoru
Daniela Klikarová
24.08.17 10:31
Tam se musí krásně bydlet!
Tomáš Holub
28.08.17 10:04
Skvela prace
Fishman
30.08.17 09:26
bomba!
Bohuslav Strejc
02.09.17 12:49
zobrazit všechny komentáře