Výstavní a vzdělávací centrum Salto Del Roldán

Výstavní a vzdělávací centrum Salto Del Roldán
Spolupráce:Alejandro Navarro Planas
Investor:Ayuntamiento de Nueno
Realizace:2011
Užitná plocha:100 m2
Plocha pozemku:7510 m2


Nueno leží ve španělské provincii Huesca 16 kilometrů od stejnojmenného hlavního města. Urbanistická struktura obce je nadmíru spletitá: tvoří ji celkem sedm vesnic (Sabayés je jednou z nich) rozkládajících se na ploše 14724 hektarů ve výšce od 600 až po 1600 metrů nad mořem. Pro umístění stavby byl vybrán pozemek poblíž Sabayés s ohledem na centrální pozici mezi ostatními vesnicemi, ale také pro jeho zvýšené místo. Pole, kde se objekt nachází, leží poblíž poustevny Virgen del Patrocinio (zasvěcené španělské jeptišce Marii Josefě de los Dolores Anastasia z řádu Neposkvrněného početí Panny Marie) u pohoří Salto del Roldán.
Stavební program je rozdělen do dvou částí: na dům, který má hostit výstavy, a zahradu, kde mají být reprodukovány různé ekosystémy zdejší oblasti. Obecní zastupitelstvo k projektu přistoupilo tak, že by navržená stavba měla umět více než jen návštěvníkům přetlumočit zdejší prostředí: přáli si dynamickou prezentaci spojenou s pedagogikou, vyžadující intelektuální výkon, zkoumání a vědomosti.
Projekt se od prvních skic vztahoval k nedaleké poustevně, která se nachází na severním okraji pozemku. Bylo zapotřebí zaujmout postoj k tomu, co dodává osobitost celému území. Nové výukové centrum tedy má podobný tvar jako poustevna, avšak velikost otvorů a stříkané omítky z probarvovaného betonu proměňují stavbu v abstraktní prvek podobný skalním útvarům Salto del Roldán, který byl následně dotvořen časem a lidskou rukou. Vzdělávací centrum tak po formální stránce komunikuje se sousední poustevnou a materiální stránce vede dialog s okolím územím.
Oba zvolené materiály, probarvený beton a cortenová ocel, nastavují nový vztah s krajinou, poněvadž na objektu budou brzy patrné proměny ročních období i celkové plynutí času. Kvůli různé orientaci a vystavování atmosférickým vlivům se budova začne proměňovat a hrát odstíny.
Vnitřek tvoří jediná místnost, v níž je obří stropní světlík tvořený plochami, které se nedotýkají stěn a umožňujícím pronikání denního světla. V místech, kde se strop blíží ke stěnám, je umístěno dodatečné osvětlení.
Nižší stěny, kde je výška pouze 2,40 metru, jsou navrženy jako jediná souvislá plocha pro instalaci výstav. Vložené dřevěné boxy obsahují toaletu, šatník a sklad výstavních panelů. Rozkladem stropního podhledu a soustředění výstavních ploch do nižších částí objektu jsme měli v úmyslu upřít pozornost návštěvníků na výstavu a zároveň obohatit prostorový zážitek.
Sixto Marin Gavin
0 komentářů
přidat komentář