Viladům Vidoule

Viladům Vidoule
Adresa: Za mototechnou, Stodůlky, Praha, Česká republika
Investor:Harmonie Group, a.s.
Projekt:2000, 2003
Realizace:2007
Užitná plocha:787 m2
Plocha pozemku:1726 m2
Obestavěná plocha:4130 m3


Pozemek je lichoběžníkového tvaru o rozměrech cca 65 x 30 metrů. Okolní zástavba je tvořena individuálními rodinnými domy o průměrné výšce dvou podlaží s podkrovím či uskočeným třetím patrem. Původní pozemek měl dramatickou topografii. Nejvyšší bod ve středu pozemku byl cca 6 m nad příjezdovou komunikací. Zadáním byl bytový viladům maximálně využívající skvělé výhledy na východ, sever a západ. Zároveň měl navržený dům maximálně využít potenciál jižní zahrady.
Základní půdorysná forma navrhovaného viladomu je obdélník, umístěný delší stranou podél severní hranice pozemku. Střední část je vysunuta do zahrad na jih, tímto vysunutím vzniká na severu rozšířený vstupní předprostor. Jižní hrana této části sleduje geometrii pozemku. Na severní straně je nasazena barevně odlišená převýšená hmota, která přechází do uskočeného třetího podlaží. Posunem těchto hmot vznikají na západní a východní straně objektu velké dvoupodlažní niky, v jejichž rozích jsou umístěny rohové balkony a rohová francouzská okna umožňující výhledy na západ, východ a sever. Ve viladomu je celkem sedm bytů.
Základní dvojpodlažní hmota je navržena ve světlé omítce. Nasazená barevná hmota je v omítce terracotové barvy. Uskočené třetí podlaží je obloženo dřevěnými palubkami. Střecha je navržena jako plochá s mírným spádem. Atika je oplechovaná titanzinkem. Optické ukončení domu tvoří výrazná římsa, která funguje jako slunolam. Ploché střechy nad druhým podlažím jsou využity jako zatravněné terasy.
Popsané dělení objektu a zároveň použití odlišných materiálů na jednotlivých částech domu výrazně zmenšuje měřítko objektu.
Záměrem autorů bylo navrhnout srostlici jasných a hladkých objemů. Proto se také rozhodli použít rohové zapuštěné lodžie spíše než venkovní vysunuté balkony.
V 1PP jsou navrženy požadované garážové parkovací stání a sklípky. Střední hmoty fungují jako mezonetové rodinné vilky se zahradou. V západní a východní trojpodlažní části byly navrženy vždy tři byty. Pro příjezd ke garážím na západní straně byla využita stávající přístupová cesta, garáže na východní straně jsou zpřístupněny přímo z příjezdové cesty k pozemku.
Konstrukce podzemní části je z vodostavebního betonu. Nadzemní části jsou vyzděné, zateplené kontaktním zateplovacím systémem. Stropy jsou monolitické železobetonové.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Šafer Hájek Architekti