Vila u lomu

Vila u lomu
Ocenění:Stavba roku Libereckého kraje 2012
Adresa: Veselá, Vesec 766, Liberec, Česká republika
Projekt:2008
Realizace:2008-12


Situace
„Vila u lomu“ je součástí obytného souboru v Liberci ve Vesci. Trojúhelníkový pozemek s její stavbou se nachází v okrajové části souboru nad zalesněným srázem bývalého lomu. Příjezdová komunikace, ulice Veselá, vede podél severozápadní strany pozemku.

Koncept

Na výstavbu obytného souboru byl zpracován regulační plán, který striktně stanovil uliční čáru předsunuté garáže a zasunuté hlavní části domu, odstupové vzdálenosti od sousedních hranic a od lesního porostu.
Po přenesení regulačních podmínek na trojúhelníkovou parcelu zůstala z pozemku zastavitelná plocha sotva pro dům. Nastavené limity tak určily nejen umístění domu, ale daly domu i jeho základní půdorysný tvar.
Hlavní objekt vily umístěný v těžišti pozemku rozpůlil pozemek na dvě zahrady se zcela odlišnými atmosférami, otevřený předprostor orientovaný do ulice s velkorysým nástupem do domu, garáží a parkováním a zužující se intimní cíp za domem plný slunce a vzrostlých stromů na okraji lomu. Myšlenku domu a dvou zahrad podpořila kamenná stěna, na níž byl hlavní objekt postaven a která vybíhá z domu a garáže do boků zahrady.
Odlišné charaktery venkovních prostor (otevřená městská ulice a uzavřená přírodní zahrada) se odrazily i v exteriéru domu a to díky důmyslnému řešení pultových střech. Zatímco do ulice se dům tváří jako pevná důstojná dvoupodlažní vila měřítkově srovnatelná s okolními domy, do útulné zahrady se otevírá domek přiměřený přírodnímu prostředí. U lesa je jednopodlažní se šikmou střechou a směrem k zástavbě se mění v dvoupodlažní.

Výraz domu
Předsazená garáž s pultovou střechou je spojena proskleným vstupním krčkem s hlavní části domu. Protichůdné pultové střechy hlavní části domu umožnily vytvořit v domě část jednopodlažní a dvoupodlažní a prostorově tak rozčlenit vnitřní prostor.  
Materiálové řešení je velmi střídmé. Garáž i hlavní část domu  jsou obloženy sibiřským modřínem v kombinaci vertikálního a horizontálního členění prken. Stěna, na níž je hlavní část domu postavena a která vybíhá do zahrady, je ze štípané žuly. Oken do ulice je poskrovnu, zatímco na opačnou stranu do zahrady se otevírá dům velkými prosklenými stěnami. Okna, dveře a prosklené stěny jsou s hliníkovými rámy. Střecha je z falcovaného plechu.

Dispozice

Do vily, postavené pro dvě osoby, se vstupuje proskleným zádveřím - krčkem spojujícím obytnou část domu s garáží. V návaznosti na zádveří, které je průchozí i do druhé části zahrady, je umístěna příruční šatna. Průchodem pod galerií se lze ze zádveří snadno dostat do obytné části domu.
Jídelna, kuchyně a obývací pokoj jsou umístěny v jednom velkorysém prostoru pod pultovou střechou. Jak pult výškově narůstá, mění se jednopodlažní obytný prostor v dvoupodlažní, otevřený obývací pokoj přechází v prostornou galerii s knihovnou a dlouhým panoramatickým oknem s výhledem na Ještěd. Pod galerií je umístěno zázemí domu (technická místnost, šatna, toaleta a sklad).
Na otevřený prostor pod šikmou střechou navazuje dvoupodlažní část domu oddělená stěnou se schodištěm. Za ním se v přízemí nalézá velká koupelna se saunou a s výstupem do zahrady a pracovna, v patře je nad nimi umístěna ložnice s oknem s výhledem na Jizerské hory a pokoj pro hosty. Na galerii je dále pro hosty k dispozici koupelna a šatna.
Dům má nízkou energetickou náročnost, využívá alternativních zdrojů energie a jsou v něm použity inteligentní systémy.
atakarchitekti
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od atakarchitekti