Vila s výhledem

Vila s výhledem
Dodavatel:ORAK - stavební společnost s.r.o.
Realizace:03/2014 – 12/2015
Užitná plocha:458 m2
Zastavěná plocha:351 m2
Plocha pozemku:1053 m2
Obestavěná plocha:2037 m3


Koncepce
Fenomenální výhled a prostorové uspořádání navržené v symbióze se svažitým terénem daly vzniknout výjimečnému domu na výjimečné parcele. Hlavním motivem domu je prosklená obrazovka čnící nad údolím a poskytující uživatelům domu jedinečný výhled na Brno ze všech hlavních obytných místností i koupelny. Při příchodu z ulice je jasně čitelná koncepce dvou hmot - tmavého přízemí a světlého patra a suterénu domu, které se do sebe zakusují a navzájem se prolínají.

Popis parcely a domu
Místo stavby leží v Brně - Komíně. Obdélníkový pozemek na jižním svahu s nádherným výhledem na celý Komín a svratecké údolí se nachází mezi moderní vilovou výstavbou z východu a lesem a zahradami ze západu.

Pozemek je koncepčně rozdělen na 4 části - vstupní nádvoří, dům, terasa a zahrada. Navržená třípodlažní vila je osazena v horní polovině pozemku tak, že vjezd, parkování, vstupní a zároveň hlavní společenské patro jsou přístupné z úrovně nájezdu na pozemek. Horní patro je privátní klidové. Spodní - wellness patro je od vstupu zapuštěno pod terén, avšak směrem do zahrady přímo komunikuje s prostornou terasou s venkovním bazénem. Ve spodní části pozemku - zahradě - byl navržen tradiční vinohrad s posezením.

Zásadním prvkem návrhu interiéru domu je schodišťová hala s monolitickým točitým schodištěm, které tvoří vertikální komunikační osu domu a zároveň vnitřek domu prosvětluje díky své západní prosklené stěně. Dalším je pak hlavní obytný prostor, jehož součástí je jídelna s návazností na kuchyni a převýšený obývací pokoj. Je zde umístěn travertinem obložený krb, nad nímž probíhá galerie s knihovnou. Z obývacího pokoje je přístupná velkorysá lodžie - vnitřek obrazovky, která je dále propojena s venkovní terasou monumentálním terénním schodištěm.

Interiér je řešen dle požadavků investora v moderním minimalistickém duchu s maximální jednoduchostí užitých prvků i počtu materiálů. Je užito pouze bílé a tmavě šedé barvy, přičemž travertinový obklad krbu a koupelen pak tvoří akcent, který je doplňuje.

Technologické řešení
Dům byl navržen jako zděná stavba kombinovaná s monolitickými prvky. Stropní konstrukce jsou tvořeny železobetonovými deskami. Střecha je řešena jako jednoplášťová foliová, přičemž pohledová část střechy garáže je zelená extenzivní. Fasáda je provedena v kontaktním zateplovacím systému, výplně okenních otvorů a vstupní dveře jsou v hliníkovém systému s exkluzivní strukturovanou povrchovou úpravou a zasklené izolačním trojsklem. Stejně tak jako prosklené stěny a v nich obsažené zdvižně-posuvné portály umožňující maximální propojení s exteriérem. Interiérové dveře jsou osazeny bezfalcové, se zárubní v líci stěny a na celou výšku místností. V celém domě je instalováno podlahové vytápění, jehož zdrojem tepla je tepelné čerpadlo země-voda s hlubinným vrtem. To slouží i jako zdroj chladu pro chlazené stropy v letním období. Regulace topných a chladicích systémů je řešena elementárně, tak aby byla snadno ovladatelná a přívětivá k uživatelům domu a s minimální potřebou servisu.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
paráda
Eva
14.12.16 09:46
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Fandament Architects