Vila 'Old Oaks'

Vila 'Old Oaks'
Adresa: Lublaň, Slovinsko
Projekt:2003
Realizace:2003-08
Užitná plocha:800 m2
Plocha pozemku:3000 m2


Soukromý investor vypsal řádnou architektonickou soutěž, kam přizval pět kanceláří, z nichž si chtěl vybrat autora pro svůj nový dům.
Dům je umístěn v sousedství nové rezidenční čtvrti šesti velkých vil. Jedinečnou devizou místa byl nádherný výhled na stoleté duby. Pozemek se příkře svažuje směrem k těmto statným stromům. Aby bylo zaručeno, že většina místností bude mít přístup k tomuto pohledu, je dům uspořádán v odstupňovaných úrovních kopírujících terén. Silueta domu kopíruje tvar pozemku, uskakuje o čtyři metry od hranice pozemku, což je podle slovinských stavebních předpisů minimální vzdálenost k sousednímu plotu.
Jádrem celého domu je zastřešené venkovní atrium. Všechny hlavní prostory jako je vstupní předsíň, schodiště, dětská herna, jídelna, obývací pokoj, ložnice a pracovna jsou orientovány směrem do dvora. Tyto místnosti, a navíc ještě wellness centrum s malým bazénem mají výhled do parku.
Střecha nad schodištěm je prosklená. Střecha nad venkovním dvorem je částečně dřevěná a část je prosklená, kudy se nabízí výhledy na oblohu a koruny stromů, a tím se vytváří silné pouto mezi vnitřkem a vnějškem.
Po konstrukční stránce jsme usilovali o to dosáhnout, aby přízemí bylo bez sloupů. Strop v jídelně a obývacím pokoji je zavěšen na Vierendeelův nosník ukrytý ve stěnách v podlaží nad nimi. Skleněné části a rámy jsou rovněž řešeny s minimem podpor.
Další náplň domu vychází z klientova přesného programu. Investor vede velice zajímavý život, přičemž částečně pracuje z domu a provozuje různé koníčky. Otázky bezpečnosti a požárních úniků jsou tu stejně důležité, jako i jasné členění domu na soukromou část a tu část, kde hosté mají povoleno nosit boty nebo kde je přijímán listonoš.
Dům má být také "inteligentní". Různé funkce jako klimatizace, bezpečnost a exteriérové sluneční clony mohou být kontrolovány pomocí počítačového programu, stejně jako uvnitř může být za pomocí světel a hudby vytvářena různá nálada.

Ekologické aspekty
Stavba má poskytovat ideální světelné podmínky v kombinaci s efektivním zužitkování klimatu vnitřního a venkovního prostředí. Ve Slovinsku panují extrémní klimatické podmínky; s teplým létem, kdy teploty dosahují teploty až 35 ºC a studenou zimou, kdy teplota klesá pod -10 ºC nebo více. Kromě toho na jaře a na podzim jsou časté vydatné srážky.
Klient vyžadoval ekologicky udržitelný koncept, který by šetřil energii i přírodní zdroje. Současně si přál venkovní prostor, který by bylo možné využívat během slunných i deštivých dnů.
Vnitřní prostory domu jsou proto uspořádány kolem venkovního atria. Spojením venkovního atria, jeho zastřešení a stávajících domů kolem vznikl následující koncept: napůl neprůhledná odvětrávaná membrána střechy vnějšího atria vytváří vzdušný venkovní prostor, který je chráněný proti dešti. V kombinaci s hustou zelení okolních stromů je atrium v létě chladné a zároveň poskytuje ochranu před deštěm. I venku panuje soukromí, poněvadž atrium svým tvarem chrání před pohledy sousedů.
V zimě, kdy jsou stromy bez listí a sluneční paprsky mohou pronikat skleněnou střechou atria a nashromážděnou energie předávat uvnitř domu. Slunce do interiéru rovněž proniká skrz skleněnou střechu nad schodištěm. Otočné dřevěné žaluzie na fasádě domu ochraňují soukromí a kontrolují přísun denního světla do interiéru. Během horkých dní jsou žaluzie ovládány počítačem tak, aby sledovaly pohyb slunce na obloze. Pracovny a ložnice lze žaluziemi zcela zatemnit.
Návrh s atriem, napůl zasklenou střechou a otočnými žaluziemi umožnil výrazné úspory ve spotřebě elektrické energie, které by byla potřeba ke svícení, ochlazování nebo vytápění domu. Další úspory pramení ze zateplení fasád a střechy, což lze nejvíce pocítit během topné sezóny. Na rozdíl tomu v létě se účinné stínící prvky starají o minimalizování nákladů na ochlazování interiérů.
OFIS arhitekti
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od OFIS arhitekti