Venti20 - rekonstrukce kavárny

Venti20 - rekonštrukcia kaviarne

Venti20 - rekonstrukce kavárny
Rekonštrukcia a redizajn pôvodnej kaviarne vo Svidníku počítal s obnovením a zachovaním ducha doby z dvadiatych rokov 20. storočia. Kombinácia prepojenia histórie a tradičného miesta bývalej kaviarne v nedostavanej budove z deväťdesiatych rokov bola pre nás výzva. Zachovaním pôvodného mobiliáru v čo najväčšej možnej miere bola jedna zo základných podmienok investora.
Dispozícia kaviarne prešla zásadnou zmenou, pôvodné členité riešenie dnes pôsobí ako jeden ucelený priestor ktorý sa otvára a násobí vo svojich „slepých“ rohoch. Pocit otvorenosti a zvýšenia svetlosti bol použitý ako solídny základ, nakoľko pôvodný priestor pôsobil stiesnene a tmavo. Barový pult položeny v priestore, nevytvára hranice ale dovolí zákazníkov „nakuknúť“ do prípravy kávy, miešaných nápojov a občerstvenia.
Otočenie barového pultu o 90 stupňov dalo predpoklad lepšej komunikácii medzi obsluhou a hosťami kaviarne. Prevádzka vytvára prirodzenú trasu: zázemie zamestnancov-bar-sklad-zásobovanie. Sociálne zariadenie zákazníkov prešlo kompletnou úpravou na potreby a kapacity navrhovanej kaviarne.
Optická hra so zrkadlami predlžuje a zväčšuje priestory. Rastrový systém polôh svietidiel dovoľuje majiteľovi drobné variácie s mobiliárom. Viacúčelovosť sa nedala plne dosiahnuť v dôsledku tvaru pôdorysu v kombinácii s existujúcimi vstupmi. 
Kontrast je hlavný motív materiálového riešenia: od malej mierky k veľkej, od hladkých povrchov k drsným, od bielej farby k šedej a podobne.
Materiálová báza sa rozčlenila v rámci stien a podláh. Tmeliacim prvkom je hrubozrnná šedá valčekovaná omietka. Jemné lomy svetla na jej povrchu vytvárajú plynulý prechod šedej vo všetkých tónoch. Jednotlivé tóny vytvárajú príjemný pocit bezpečia, ktorý je nutnosťou pre relax pri káve. Akcentovanie baru a vstupu je vytvorené veľkoformátovým a maloformátovým obložením a dlažbou. Odkaz minulosti drevených soklových obkladov, parketového uloženia rybej kosti sa tu zrkadlí v súdobých materiáloch. Prirodzená forma vyznenia podstaty materiálu len dopĺňa pravosť používania materiálu v dvadsiatych rokoch 20 storočia. Podlahové riešenie pre potreby scelenia a stmelenia priestoru je riešené v prirodzenej farbe cementového nivelizačného poteru.
Kombinácia surovej MDF dosky prírodnej farby, zrkadiel (v časti hygieny keramický obklad uložený pod 45 stupňovým uhlom a šedá omietka), hrubej omietky priniesla navrhovanému priestoru svetlo bez prílišnej expozície zákazníka.
architekti Šercel Švec
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od architekti Šercel Švec