Van Abbemuseum

Van Abbemuseum
Historická stavba:A.J. Kropholler, 1936
Adresa: Bilderdijklaan 10, Eindhoven, Nizozemí
Projekt:1996-99
Realizace:04.2000 – 19.01.2003
Užitná plocha:9825 m2


Nové Van Abbemuseum se skládá z rekonstruované historické budovy od architekta A.J. Krophollera z roku 1936 a dvou nových částí. Rekonstrukční práce a stavební úpravy v historické části muzea pochází stejně jako obě křídla od holandského architekta Abel Cahena, jemuž se podařilo přirozeně spojit starší budovu s novým větším souborem staveb. Přes svůj monumentální charakter si novostavba stejně jako původní muzeum udržuje lidská měřítka. Díky variabilitě výstavních ploch se zde mohou konat jak velké instalace tak i komorní projekty - jako např. vystavování grafik a kreseb.
Cahenův projekt vytváří významný příspěvek mezi nizozemskou muzejní architekturou. Muzeum rovněž disponuje řadou nových interiérových prvků od belgického designera Maarten van Severena, zahrnující přednáškový sál a vzdělávací centrum, kde lze uspořádat širokou řadu společenských událostí.

V neděli 19. ledna 2003 bylo v Eindhovenu znovuotevřeno Van Abbemuseum, které po půlroční odmlce od léta 2002 otevřelo návštěvníkům svoje brány. Muzeum v předchozích pěti letech sídlilo na dočasném místě. Postavit nové muzeum trvalo celé dva roky. Muzeum částečně sídlí v rekonstruovaném domě. Dvě nová křídla a výrazná věž, která funguje jako střed celé instituce, poskytují čtyřikrát více místa než původní muzeum. Renovované a vysoce moderní technické zázemí jako auditorium, nové sklady, muzejní obchod, veřejná knihovna, restaurace a vyspělé multimediální příslušenství umožňují vedení současného muzea vytvářet nové podněty pro vznik moderního umění v Eindhovenu.
Architektem nových částí je Abel Cahen. První křídlo obsahuje nové výstavní prostory, druhé je využíváno pro veřejné funkce jako auditorium, restauraci a muzejní obchod. Věž, která slouží jako poutač pro nové využití, je vysoká 26 metrů a její stěny jsou zešikmeny. Šedý zevnějšek – který se navíc mění při každém počasí od stříbrošedé až po tmavě antracitovou – zvýrazňuje strohý design nové přístavby a vytváří překrásný kontrast mezi světlem a transparentními v budově.
Belgický designér Maarten van Severen – m.j. mezinárodně proslavený díky svým návrhům nábytku pro firmu Vitra a spolupráci s Remem Koolhaasem (např. Maison Floirac) – byl osloven, aby navrhl část interiéru. Jeho čistý minimalistický sloh a odvážné využití barev mu umožnilo realizovat některé speciální designérské interiérové prvky v auditoriu, knihovně, výukové místnosti a muzejním obchodě.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Abel Cahen, Maarten Van Severen