Třípodlažní loft

Třípodlažní loft
Projekt:A1Architects / IQ stavby a projekty s.r.o. - Ing. David Vytvar
Ročník:2016
Užitná plocha:190 m2



Na jaře roku 2014 nás oslovili stavebníci s přáním propojit byt ve čtvrtém podlaží s mezonetovým bytem v pátém a šestém patře. Zadání jsme se ujali s potěšením, protože původní dům z 19. století na Novém Městě v Praze má skvělou polohu a navíc střešní terasa s výhledem na nedaleký kostel byla zkrátka výzvou. Původní mezonetový byt prošel v 90. letech dispozičními úpravami, které bylo potřebné přehodnotit a celkově zjednodušit a "vyčistit".
Jedním z hlavních motivů návrhu se stal prvek betonového spirálového schodiště, které jemnou křivkou propojuje všechny úrovně bytu a dává mu svůj specifický charakter. Pod schodištěm zároveň vzniká ve spodním podlaží velkorysý prostor šatny, do které vniká světlo skrze světlík, umístěný v zrcadle schodiště na úrovni hlavního obytného patra.
Soukromá část rodiny je orientována do nejnižší úrovně, kterou jsme ponechali přístupnou i původními dveřmi z hlavní domovní chodby. Hlavní vstup do bytu je přístupný o úroveň výš privátní chodbou přímo z výtahu, který zde vznikl na popud předchozího majitele v 90. letech.
Hlavní společný obytný prostor je převýšený, aby si zachoval vzdušné propojení a přísun slunka z nejvyššího patra. Interiér bytu jsme navrhli tak, aby odpovídal požadavkům stavebníka s důrazem na vytříbené a decentně použité materiály, připomínající historii domu. Veškerý nábytek, včetně dveří je dílem pečlivé truhlářské práce, doplněný o jemné tóny přírodních materiálů jako kámen, stěrky, popřípadě venkovní dřevěnou palubu s vegetační střechou.
Část domovního schodiště do nejvyšší úrovně domu, které bylo také vybudováno v 90. letech, jsme se rozhodli ukončit na úrovni 4NP a využít zbylý prostor pro technické zázemí mezonetového bytu.
Čas od návrhu, přes poměrně složité projednání s úřady až po finální realizaci nám společně zabral téměř tři roky, které jsou však nyní plně vynahrazeny spokojeným užíváním celé rodiny a vzniklého společného přátelství.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od A1Architects