Rodinný dům v Lelekovicích

Rodinný dům v Lelekovicích
Hlavní inženýr projektu:Pavel Magnusek
Adresa: Mackovec, Lelekovice, Česká republika
Realizace:2007-08
Užitná plocha:255 m2
Zastavěná plocha:177 m2
Plocha pozemku:1301 m2
Obestavěná plocha:972 m3


Když jsem se s klientem poprvé setkala, zamýšlel vystavět rodinný dům úplně na jiném místě, než dnes stojí. Tehdy měl koupený rovný pozemek se sadem v blízkosti stavebnin a paneláku. Chtěla jsem po něm, aby mi v zapůjčených knihách založil, jaký typ bydlení se mu vlastně líbí. Převážná většina jím vybraných příkladů byly domy zasazené ve velmi dramatické krajině, obvykle ve svahu s fascinujícím výhledem. Bylo jasné, že pozemek pro jeho dům bude nutné začít hledat znovu. Nakonec padla volba na parcelu, jejíž převážnou část tvoří les a výrazný svah. Stavebně komplikované místo bylo nakonec výzvou pro mne i investora. Ve vzájemném dialogu pak mohl vzniknout dům doslova srostlý s okolní krajinou.

Urbanistické řešení
Stavební místo se nachází ve východní části obce Lelekovice pod kopcem Mackovec. Západní strana pozemku je lemována komunikací, v severní a východní části přiléhá vzrostlý les. Z jihu sousedí pozemek se zahradou patřící k samostatně stojícímu domku. Na převážné ploše parcely se nachází velmi prudký svah. Dům a garáž jsou dva samostatné objekty a jsou částečně zakopány do svahu. Pootočením objemu domu vůči garáži bylo dosaženo maximálního uvolnění mírně svažité části pozemku pro zahradu. Prakticky hned za domem začíná les.

Architektonické řešení
Dům je dvoupodlažní se základními půdorysnými rozměry 16 x 6,9 m. Hmota domu je kompaktní s výřezem pro východní terasu ve druhém podlaží a s rozšířením o západní terasu v podlaží prvním. Pozadí domu tvoří opěrné zdi s obkladem z kamene, které plynule přechází do objemu garáže. Z prostoru mezi objektem garáže a domem samotným se vstupuje do domu v úrovni prvního podlaží. To kromě technického a hygienického zázemí zaujímá otevřená společenská zóna s kuchyní, jídelním koutem a obývákem v jednom prostoru. Druhé podlaží představuje soukromou zónu s ložnicemi a pracovnou. Na prostor mezi garáží a domem navazuje také venkovní schodiště, které umožňuje prostup do zadní části pozemku. Neustálý kontakt s lesem je uvnitř domu zajištěn důmyslnými průhledy skrz okna.

Konstrukční, materiálové a technologické řešení
Dům je založen na základových pasech z prostého betonu. Z východní strany je paralelně se základy domu provedena gravitační opěrná železobetonová zeď. Obvodové nosné stěny domu jsou zděny z keramických cihel Porotherm. Východní stěna v úrovni prvního podlaží je z monolitického  železobetonu. Stropní konstrukce jsou rovněž monolitické železobetonové. Střecha nad domem je plochá, zelená (intenzivní). Okna a vstupní dveře jsou dřevěné (meranti). Interiérové prvky a vnitřní dveře jsou dýhované přírodní dýhou (wengé) s povrchovou úpravou olejem. Vytápění je řešeno plynovým kondenzačním kotlem. V celém domě je podlahové vytápění, v centru dispozice je umístěn krb.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Moc hezké
Jurec
27.10.09 07:29
Dom
rk
27.10.09 08:25
Gratuluji
Premek
29.10.09 09:02
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Jana Štěrbáková