Rodinný dům v Kamenném Přívozu

Rodinný dům v Kamenném Přívozu
Vesnický dům se šikmou střechou. Na podobný úkol narazí snad každý architekt zabývající se navrhováním domu v současné české krajině. Někdy má podobné zadání smysl vzhledem ke geniu loci a k preferencím investora. Někdy naopak je zadání zcela nesmyslně předpisováno různými institucemi a místními regulativy bez hlubšího smyslu a logiky.
Historický archetyp vesnického domu vychází z úzské stavby obývané v přízemním podlaží a s půdou na skladovaní sena a ostatních prostředků vesnického života. Toto schema bylo perfektně funkční staletí. Vychází z principu lépe zatepleného převážně zděného přízemí a z lehké konstrukce krovu. Půda plní funkci tepelně izolační, navíc lze lehce v pohledovém krovu diagnostikovat možné zatékání do konstrukce atd. Proporce i organizace prostoru vycházela především z technologické, funkční logiky domu.
Logika dnešního obytného podkroví se zatepleným krovem postrádá funkční smysl. Obytné horní patro s šikminami je využitelné jen s velkými obtížemi a šikmé střechy vystavěné přímému slunečnímu záření prakticky nejde rozmuně tepelně zaizolovat, tak aby nebylo v slunných letních měsících v prostorách nepříjemné teplo.

Náš návrh rodinného domu v Kamenném Přívoze vycházel ze zadání investora – „chci levný, jednoduchý dům s šikmou střechou pro moji rodinu, tak aby dobře zapadl do vesnické krajiny.
Jako východisko jsme si zvolili klasickou vesnickou stodolu, kterých se nachází v okolí několik. Svými proporcemi se nám hodila lépe než klasický dům úzského dlouhého tvaru.
Dům jsme si rozdělili na dvě funkční části, hlavní obytný prostor na jižní straně a soukromnější ložnicový svět s hygienickým zázemím a dalšími pomocnými prostory na straně severní. Dům je orientován jihozápadně směrem na hlavní výhled z pozemku na okolní zvlněnou krajinu. Svým podlouhlým tvarem tvoří také jakousi bariéru a vymezuje na zahradě určité soukromí .
Vchod do domu se nachází přibližne ve středu domu. Na pravo od vchodu je situován hlavní obytný prostor, který je řešen jako velká obytná kuchyň - prostor pro střetávaní rodiny. Kuchyňská linka je zde je přirozenou součástí interiéru a má vzhled spíše klasického nábytku. Prostor je převýšen do krovu a osvětlen několika okny různých velikostí proporcí a výšek. Vzniká tak velice zajímavý prostor, který i přes svoji relativně malou půdorysnou plochy působí velice zajímavě a vzdušně. Sluneční paprsky dopadající do interiéru skrz různě situované otvory působí velice efetně.
Vstup a celá ložnicová část je řešena jako dvoupatrová. Hlavni chodba a pomocné prostory (koupelna, wc, technické zázemí, šatny) mají minimální světlou výšku a jsou řešeny čistě účelově. Ložnice jsou řešeny jako malé mezonety. Přízemí je propojené se zahradou a je zde prostor pro hry, práci, úložné prostory atd. V patře s menší podchodnou výškou je situován prostor pro spaní. Vzájemné vertikální propojení dává těmto relativně malým pokojům zcela novou kvalitu a pocit prostoru. Různě situovaná okna opět přivádí světlo z různých světových stran a umožňují příčné provětrání (tak jako tomu je i v hlavním obytném prostoru) tolik potřebné právě v letních měsících.
11 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Konstrukční materiál.
jiri.koten
29.09.11 10:40
matr.
MP
30.09.11 02:24
Konstrukční systém
MS
06.10.11 07:57
Krajinný kontext
Pavel Kroupa
06.10.11 09:38
rozpočet?
hrad-veron
10.10.11 11:51
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od LABOR13