Rodinný dům v Brně

Rodinný dům v Brně
Spolupráce:Michal Slavík, Michal Pavelek
Projekt:2009-10
Realizace:2011-12


číst dále
Objekt rodinného domu je třípodlažní s prvním podzemním podlažím přístupným z jihu od příjezdové komunikace. První nadzemní podlaží je napojeno na zahradu ze severu domu, od příjezdové komunikace se jeví jako druhé patro. Druhé nadzemní podlaží je zastřešeno rovnou střechou.
Dům je umístěn ve spodní (jižní) části pozemků, a to dle schváleného územního řízení.
První podzemní a druhé nadzemní patra jsou oproti prvnímu nadzemnímu půdorysně ustoupená. Toto řešení vyplývá ze zadání investora, které vychází z prostorových a provozních požadavků.
Dům je po patrech v podstatě rozdělen na tři základní provozní celky: podzemní podlaží jako vstup a technické zázemí, první nadzemní jako obytné s výstupem na zahradu při severní fasádě a s bazénem a druhé nadzemní jako klidové patro s ložnicemi a koupelnami.
V 1.pp je umístěn vstup se zádveřím, vstupní halou, šatnou a schodištěm do 1.np. Vedle vstupu ve stejné úrovni je situována garáž (s rozšířeným prostorem pro sklad domovního a zahradního vybavení) a na ni navazující technická místnost, vedle bazén (přístupný z 1.np) a propojovací chodba se skladem a sklepem do vstupní haly.
Po schodišti z haly vstoupíme do 1.np, do prostoru společné chodby, která je již součástí obytného prostoru. Za schodištěm je situována kuchyně, následuje jídelna a obývací pokoj. Ten je od jídelny opticky rozdělen nábytkovou stěnou se zabudovaným krbem. Vedle obývacího pokoje (při severní fasádě) se dále nachází místnost pro kulečník, která je oproti ostatním prostorům snížena o 0,3 m. Vedle této místnosti se dále otvírá venkovní atrium, které zabíhá hluboko do dispozice domu a rozděluje tak část obytnou od části "vodní" s bazénem a saunou. Ve směru schodiště za vstupní chodbou, která rovněž navazuje na atrium, následuje pracovní koupelna, wc, sprcha a pokoj pro domácí práce. Pak následuje bazénová hala s bazénem a vestavěnou saunou. Atrium opticky propojuje bazén, chodbu a kulečníkovou místnost. V létě bude sloužit jako stíněný venkovní prostor.
Po identickém schodišti jako z 1.pp vystoupíme do 2.np, které je určeno pouze pro ložnice a s tím související místnosti. Vstoupíme do chodby orientované do zahrady (sever) a osvětlené velkým oknem. Z této chodby jsou přístupny dva dětské pokoje a wc, které je průchozí do společné koupelny pro děti. Na opačné straně vstoupíme do ložnice rodičů, ze které je dále přístupná velká koupelna a samostatná šatna. Toto patro je, stejně jako 1.pp, půdorysně ustoupené. Na střeše nad 1.np bude v místě koupelny a ložnice rodičů přístupná terasa, ostatní plochy střechy budou osázeny zelení.
Tvarování hmoty domu a celkové architektonické řešení vychází z dispozičního uspořádání, které rozdělilo objekt do tří velikostně a funkčně odlišných celků. Hmota prvního nadzemního podlaží je půdorysně největší, ostatní patra jsou menší a půdorysně ustoupená. Další podněty, které tvořili koncepci návrhu domu, jsou tvar pozemku, orientace a výhledy z pozemku, především na vzdálenější horizont s kapličkou zvanou Kostelík. Tyto úvahy vedly k představě o domu, který je svou největší hmotou položen na hranu pozemku a pomocí větších či menších horizontálních oken (dle určení místnosti a nejčastější výšky pozorování) dát vplout okolní krajině do nitra domu. Ostatní patra (1.pp a 2.np) odpovídají více vnitřní náplni a členění oken a obkladu je více racionální a střídmé. Hlavní hmota 1.np je tedy vykonzolována nad vstupní předprostor, částečně i do boků, aby bylo dosaženo pocitu položení objemu na pozemek.

fotografie: Tomáš Staudek, Jan Tesař
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
prosba
Mario Sebok
12.05.16 09:46
Po dlouhé době elegantní dům
Dalibor Černý
12.05.16 12:05
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od S.I.S. Projekt