Rodinný dům u Berouna

Rodinný dům u Berouna
Projekt:2006
Realizace:2008
Užitná plocha:153 m2
Zastavěná plocha:188 m2
Plocha pozemku:971 m2
Obestavěná plocha:820 m3



Zadání

    Obdélníkový svažitý pozemek s jižním sklonem byl součástí developerského projektu. Na stavbu rodinného domu již bylo vydáno územní rozhodnutí s řadou regulativ.
Cílem klienta byla novostavba ekonomického rodinného domu pro trvalé bydlení mladé rodiny.

Architektonické řešení
    Vzhledem k malému rozsahu dispozičního zadání zvolena jednopodlažní, nepodsklepená, obdélníková kompozice, delší hranou rovnoběžná se severní hranou pozemku. Forma objektu reaguje na svah na pozemku, jihovýchodní polovina objektu se zvedá nad terén, nad kterým levituje. Střecha svou asymetrickou kompozicí zvýrazňuje konzolu spodní stavby na východní fasádě, na západní vstupní fasádě asymetrie střechy vyvažuje objem vystupující garáže.
Do atypického tvaru zděného omítaného hranolu jsou zasazeny tři kontrastní kompoziční prvky. Dřevěný objem garáže na západní fasádě, průlom jižní strany hranolu v místě terasy a arkýř koupelny na východní fasádě. Severní fasádu tvoří dlouhá zděná stěna s malými okny provozních místností.

Dispoziční řešení
Podélná dispozice je rozdělená na tři zóny. Vstupní zóna se závětřím, garáží, pracovnou, halou a koupelnou tvoří západní část objektu. Centrální zóna obytného prostoru s jídelnou, ostrůvkem kuchyně, obývacím pokojem je doplněna vnitřním krbem a venkovní terasou na terénu. Obývací pokoj a jídelna mají otevřený prostor až do konstrukce krovu, ostrov kuchyně je zastropen. Východní část objektu je klidová zóna dvou ložnic se šatnou a koupelnou.
Podkroví je neobydlené a je přístupné pouze ze servisních schodů. Pod konzolou spodní stavby je sklad zahradní techniky.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od caraa.cz s.r.o.