Rodinný dům Suha

Rodinný dům Suha
Spoluautor:Boštjan Gabrielčič
Adresa: Suha, Škofja Loka, Slovinsko
Realizace:2010-12


Rodinný dům leží ve vesnici Suha na okraji známého středověkého města Škofja Loka. Dům nahradil jedno křídlo bývalého statku s typickým nádvoří. Místní předpisy určily tvar sedlové střechy i maximální rozměry, které šlo zastavět po zbouraném objektu. Investorem je syn vlastníka bývalé farmy, který má univerzitní vzdělání a ryze městské potřeby. Dům je umístěn na jihozápadním svahu obráceném k řece Sora s panoramatickým výhledem na středověký hrad vybudovaný nad městem Škofja Loka. Hmota domu je orientována kolmo k vrstevnicím. Suterén se svojí terasou otevírá k řece, zatímco přízemí se prosklenými plochami obrací do bývalého hospodářského dvora a nejvyšší podlaží s ložnicemi směřuje na východ. Pro pěší i autem je přístup k domu z jižní strany. Zatímco auta jsou navedena do suterénu, pěší se po venkovním schodišti dostanou do přízemí k hlavnímu vstupu. Západní strana domu je zanořena do travnatého svahu. Dům svým situováním dodržuje kompozici původní farmy s velkým dvorem, kde se stále nachází majitelova usedlost a nové domy pro jeho dětí. Příčný řez se podobá písmenu Z: zatímco přízemí se kompletně otevírá na západní stranu, horní poschodí hledí východním směrem. Prostorové rozdělení domu je jednoduché a logické: v přízemí domu se nachází velká garáž, sklad, posilovna, kotelna a dílna. Přízemí tvoří dvanáct metrů dlouhý západně orientovaný obytný prostor, k němuž je ze severu připojeno schodiště, toaleta a vstupní část. V horním podlaží jsou na chodbu podél západní stěny s panoramatickým oknem navěšeny ložnice s koupelnami. Chodba a ložnice jsou mezi sebou odděleny dlouhou šatní stěnou. Ložnice rodičů se nachází na konci dlouhé chodby a disponuje nejlepším výhledem na jih.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Arhitektura d.o.o.