Rodinný dům se zimní zahradou

Rodinný dům se zimní zahradou
Spolupráce na projektové dokumentaci:Aleš Moudrý
Projekt:2011
Ročník:2012
Užitná plocha:200 m2
Zastavěná plocha:124 m2
Plocha pozemku:360 m2


Dům pro rodinu s třemi dětmi je postaven v klidné, ale zcela soběstačné pražské části, kde to žije. Rodina je velmi aktivní, intenzivně se zapojuje do komunitního života a dům pro ně neměl být jen místo na přespání.

Koncept
Návrh vznikal s respektem ke vzájemnému respektu.
S respektem k soukromí každého, k právu být anebo nebýt zapojen do společného toku dne. Zároveň však s touhou prožít maximum času opravdu spolu, s uvědoměním, co dělají druzí.
S respektem k poznání a zkušenosti rodiny, že jim nevyhovuje všeobecně preferovaná jihozápadní orientace oken a nutnost se proti slunečním paprskům spíše bránit než je vítat.
S respektem k dávným snům, například k tomu o čtení v křesle v zimní zahradě, ač v reálu není moc času na péči o květiny.
Pozemek v prověřené lokalitě se hledal dlouho, ale čekání se vyplatilo. Plochou je malý (360 m²), ale dynamice rodiny optimálně vyhoví.

Dispozice
Výše uvedenému zadání nejlépe vyhověl léty prověřený dispoziční koncept raumplanu, kdy jsou jednotlivé zóny volně propojeny schodištěm, otevřený prostor jakoby teče z jednoho půlpatra do druhého, lidé v těchto dílčích částech o sobě vědí, ale mohou a zároveň nemusí komunikovat... děti procházejí dle potřeby k rodičům a zpět do svého světa, všichni tuší, že jsou spolu, a přitom mají dost místa pro sebe samé.
Díky celkem pěti úrovním tohoto společného/nespolečného světa je možno postupně přidávat míru intimity až k závěrečným dveřím, které každému z obyvatel oddělí výsostné území. Během dne a noci se energie domem různě přelévá, ale stále je kontinuální.
Středové schodiště na sebe váže postupně vstupní předsíň se zázemím úložných prostor a domácích prací, dále hlavní obytný prostor se vstupem do zahrady, dále otevřenou pracovnu a na ní navázanou ložnici se zázemím rodičů a nejvýše pak pokoje a zázemí dětí.  Polozapuštěný suterén je věnovaný technologii a domácí dílně.
Objemové řešení odpovídá dvěma hmotám, které jsou vůči sobě výškově i půdorysně posunuty a propojeny středovým schodištěm, šikmá pultová střecha tento posun přirozeně zohledňuje a celkový výraz domu sjednocuje. Měřítko hmot je drobnější, což odpovídá okolní zástavbě. Zimní zahrada přidává obývacímu prostoru plochu, členitost i atraktivitu, zároveň cloní zahradní posezení vůči pohledům z ulice.

Technologie
Konstrukční řešení bylo voleno s ohledem na dodávku svépomocí velmi tradiční, nosné svislé stěny z keramických tvárnic, zateplení dle optimalizačního výpočtu polystyrenem tl. 140mm, okna v dřevohliníkových rámech, trojskla. Stropy prefabrikované z filigránů, krov dřevěný větraný, krytina titanzinek. Schodiště železobetonové. Na garáži je obrácená skladba střechy kvůli ozelenění.
Vytápění podlahové teplovodní, doplněné radiátory v exponovaných místech, zdroj tepla kombinovaný kotel nyní zejm. na plyn, dtto ohřev TUV (připojení na alternativní zdroje zatím nerealizováno), doplňkově interiérový krb na pevná paliva.
Zmínku si zaslouží neviditelný detail usnadňující život, a to shoz na prádlo, který obslouží všechny úrovně obytných podlaží a ústí přímo v prádelně.

Zahrada
Součástí návrhu je i osázení zahrady, která je koncipována jako jedlá a "bezúdržbová". Trávník je nahrazen běžnou luční sešlapovou vegetací, keře jsou voleny s ohledem na nejedovatost a přirozenou krásu bez potřeby větších zásahů, v hojné míře se uplatňují bylinky a léčivé rostliny. Původní ovocné stromy a letité zlatice jsou zachovány a využity pro vytvoření úkrytů pro děti. Na střeše nad vstupem a garáží je vysázen pás levandulí, k plotu do ulice šeříky a magnolie pro potěchu oka nejen obyvatel, ale i chodců.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Eva Rybníčková