Rodinný dům s ateliérem

Rodinný dům s ateliérem
Návrh zahrady:Magdaléna Myšková Kaščáková
Investor:Hynek Holiš a Šárka Holišová Šochová
Projekt:2014-15
Realizace:2015-16
Užitná plocha:177 m2
Zastavěná plocha:103 m2
Obestavěná plocha:650 m3


Stavět dům v proluce bylo naším snem. Po třech letech hledání a prohlídek mnoha beznadějných pozemků v blízkém i dalekém okolí Benešova jsme narazili na ceduli "NA PRODEJ" za oknem řadového domu v jedné z mála lokalit Benešova s původní zástavbou poblíž středu města, která byla za komunismu urbanisticky zcela rozvrácená.

5 min. chůze od náměstí, malá zahrada, která se opticky spojuje s okolními ve velký sad, původní jednopodlažní dům ve stavu ke zbourání, částečně podsklepený kamenným sklípkem s cihelnou klenbou. Víc jsme si ani nemohli přát.

Koncept domu se zrodil ještě ten den, kdy jsme si pozemek poprvé prohlédli a v podstatě už se nezměnil. Na ateliéru (příležitosném pokoji pro hosty), garáži a zázemí domu je posazena obytná část s polozapuštěným a převýšeným obývacím pokojem, kuchyní a jídelnou propojenou se zahradou a nad tím klidová část - koupelna a dvě ložnice obrácené do zahrad. Uliční fronta stávajících domů má jen jedno společné a to, že každý je zcela jiný. I proto jsme se rozhodli prolomit část hmoty průčelí ve prospěch vstupního dvorku. Ten poskytuje zklidněný vstup do domu, příjemné průhledy z ateliéru a v patře odstup obytné části od ulice s přirozeným stíněním jižního sluníčka korunou stromu. Dvůr od ulice dělí plechová brána. Jednotlivé části domu záměrně výškově navazují na okolní římsy a hřebeny a utváří řád v protiváze k prolomení hmoty v ulici.

Konstrukčně byl dům navržený jako vyzdívaný z tvárnic Durisol s železobetonovými stropy. Chtěli jsme ale také využít cihly z původního domu, což se povedlo u štítových nosných stěn, které nemusí být tepelně izolační. Nakonec to stačilo na přízemí, ostatní cihly jsou nové. Od začátku jsme také věděli, že když cihly, tak neomítané s přiznáním nekonečné struktury a všech nedokonalostí.

Dům má ohřev vody a vytápění plynovým kotlem. Ten je umístěný v prostředním patře v hospodářské místnosti mezi štítem při sousedovi a truhlářsky provedenou kuchyňskou stěnou. Tím se co nejvíce zkrátily rozvody vody a topení. Současně se zde podařilo do jednoho prostoru soustředit spíž, technické zázemí a pračku se sušičkou a ušetřit "drahou" podlažní plochu.

Vnitřní povrchy - podlahy jsou z litého terazza nebo pokryty celoplošnými bavlněnými koberci, stěny omítané nebo z režného cihelného zdiva, schody a nábytek z modřínu. Okna v přízemí (ateliér) z eloxovaného hliníku, v obytné části modřínové. Venkovní povrchy - světlá omítka dvouvrstvá štuková, v přízemí načerno natírané betonové cihly nebo režné cihly plné pálené, černá plechová vstupní brána, betonové a žulové schody na zahradu a vydláždění dvorů z žulových odseků v kombinaci s opracovanými masivními žulovými prvky.

Nedílnou součástí je návrh zeleně s dominantou vstupního dvorku, Dřezovcem trojtrnným, mohutnými modrými hortenziemi v zadním dvorku a samotnou zahradou za domem, rozdělenou živými ploty z buxusů a tráv do tří za sebou řazených částí - "okrasnou" s levandulemi, bobkovišní a spoustou trvalek doplněnou o bylinky k přípravě jídel, pobytovou s ohništěm a muchovníkem a užitnou s jahodami, malinami, angrešty, jabloní a višní.
10 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Strom a základy
ferdos
06.06.18 06:31
Palec nahotu
Eva
07.06.18 08:22
Výborné
Ivana
07.06.18 08:55
...
Daniel
07.06.18 10:40
Prima bydlení se zachováním soukromí.
Andrea Padevítová
08.06.18 07:14
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Holiš + Šochová architekti