Rodinný dům na Nových Dvorech

Rodinný dům na Nových Dvorech
Interiéry:Martina Rosová
Projekt:2012-13
Realizace:2013-15
Užitná plocha:224 m2
Zastavěná plocha:192 m2
Plocha pozemku:1124 m2



Stavební pozemek v klidné okrajové části Trutnova - Nových Dvorech okouzlil stavebníky výhledem na panorama Krkonoš. Převážná část pozemku je jen mírně svažitá, ale od přístupové komunikace je oddělený metr a půl vysokou mezí. Dostali jsme zadání na přízemní dům s prostornou garáží a dílnou, která však neměla být s domem propojená. Jediným regulativem, který ovlivnil návrh, byl požadavek sedlové střechy.
Protože jsme chtěli v obytném prostoru zkombinovat severozápadním směrem orientovaný výhled na Krkonoše a prosklení do jižní obytné části zahrady, zvolili jsme kompozici dvou hmot uspořádaných do tvaru písmene L. V podsklepené části se sedlovou střechou orientované ve směru východ - západ je umístěn obytný prostor a technické zázemí. V nepodsklepené části s plochou střechou je navržena vstupní hala, a ložnicová část.
Napojení obou částí je z obou stran odlehčeno fasádou ustoupenou za linii střechy. Ve východní fasádě je tak vytvořen krytý vstup do domu, v západní fasádě je pak proti větru chráněná nika zastřešené terasy. Bílé fasády domu jsou doplněny dřevěným obkladem meziokenních pilířů a soklem z šedé břidlice.
Do domu se vstupuje po venkovním schodišti. V krytém závětří je navržena dřevem vyložená nika s lavičkou. Na zádveří s úložným prostorem navazuje vstupní hala s průhledem do zahrady. Hala propojuje obytnou část domu s částí ložnicovou.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
krov
Eva
16.08.17 11:23
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ROSA – ARCHITEKT