Rodinný dům - ateliér

Rodinný dům - ateliér
Investor:Radek Leskovjan, <a href="www.uax.cz" target="_blank">www.uax.cz</a>
Projekt:2006
Realizace:2007-2009


Spolupráce: Blaženka Bebek, Jaroslav Holub, Jitka Pospíšilová, Marek Lukáš
Spolupráce - interiér:
Radek Leskovjan, uax®
číst dále
Je radost, když Vás investor osloví k dalšímu zajímavému projektu. Prvním byla realizace přestavby firemního sídla UAX v Bernarticích. Druhým projektem je ateliér a bydlení na Kojetíně. Výjimečný investor, výjimečné místo, další výzva pro architekta.
Pozemek se nachází uprostřed obce Kojetín, nedaleko Nového Jičína, na kopci s výhledem do krajiny. Záměrem investora bylo v první fázi zrekonstruovat objekt bývalé stodoly pro bydlení a práci a v budoucnu postavit nový rodinný dům v sousedství. Stávající pískovcové zdi a pilíře z roku 1862 zůstaly zachovány. Navržen byl zpevňující betonový věnec, do kterého je kotvena lehká pultová střecha. Dovnitř původní stavby je vložen kubus vlastního objektu - ateliéru. Tato vnitřní dřevostavba se k jihu a k západu otevírá prosklenými stěnami. Výrazným kompozičním prvkem je terasa, která vybíhá z objemu nad svažitý terén zahrady.
Koncepce jednoho prostoru vychází z historie bydlení našich předků v tomto regionu. Vše potřebné se odehrávalo v jedné jizbě; kuchyňský kout, posezení, kout pro spaní i práci. V obytném prostoru je navržena kuchyně, jídelna, posezení s pracovnou a ložnice s koupelnou. Terasa má krytou část pro letní posezení a vybíhající sluneční palubu.
Objekt je navržen v přírodních materiálech. Nosná konstrukce a lehké zastřešení jsou dřevěné, provětrávaná fasáda z pohledových cetrisových desek. Prosklené části budovy byly realizovány z izolačního dvojskla s hliníkovými rámy v odstínu fasády. Terasu tvoří dřevěná paluba položená na ocelových nosnících.
63 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
upřímná pochvala
Martina Polívková
30.04.09 07:26
krásné
Lenka
30.04.09 09:22
pekna raststation
Jožo
30.04.09 09:15
pekna raststation
leko
30.04.09 09:05
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Kamil Mrva Architects