Rodinný dům

Rodinný dům
Autor: NEW WORK
Investor:manželé Šáchovi
Projekt:2003
Realizace:2003-04
Užitná plocha:186 m2
Zastavěná plocha:68 m2
Obestavěná plocha:502 m3


Pozemek leží u silnice 1. třídy projíždějící přes obec a prudce se svažuje asi 4m pod úroveň vozovky. Sklon svahu je cca 45°, je skloněný k severu.
Zástavba podél této strany silnice je to nejodpornější, co si lze představit. Směs bezradnosti prostorové i technické, neschopnosti pracovat se svahem . Eklektická forma balancuje mezi zemědělskou usedlostí a pokleslou předválečnou vilkou.
Stavebník požadoval čím dál obvyklejší typologický druh, tedy větší byt postavený na zahradě s nízkými náklady. Bydlení pro rodinu intelektuálů, jejichž provoz je závislý na velmi blízkém městě.
Přesto, že sousední stavby asi lze oprávněně považovat za obludné, stále se vkrádala otázka, zda má smysl jejich usazenou formou okázale pohrdat a plynulou zástavbu rozrušovat . Návrh který jsme považovali za moderně střižený, nebyl zpočátku bezezbytku přesvědčivý. Byl několikrát přepracován, chvíli vypadal dokonce jako funkcionalistický kostel. Po dalším zdlouhavém přepracování, ale z objektu vykoukla figurka, vzdáleně připomínající polní zvířátko a to by snad u cesty ve vsi mezi poli mohlo mít své místo.

Vstup do třípodlažního objektu je řešen na mezipodestu mezi společenskou částí a klidovou. U zádveří se nachází WC a šatna. Po schodišti se dostáváme do 1.NP na úrovni terénu, kde se nachází kuchyně s jídelnou a hlavní obytný prostor s výstupem ven. V 2.NP je klidová část domu se dvěma dětskými pokoji a ložnicí, na mezipodestě mezi 2.NP a 3.NP je koupelna a samostatné WC. V 3.NP je pracovna a terasa.
Stavebně-technické řešení vychází z dosažitelné materiálové základny v úvahu přicházejících zhotovitelů stavby, předpokládané kvalifi- kační struktury jejich pracovníků a požadavku na krátkou dobu realizace. Projekt současně respektoval požadavek stavebníka na použití materiálů s vysokou kvalitativní úrovní, která umožní dlouhodobý provoz s minimál- ními nároky na údržbu domu.
Nosná obvodová a vnitřní nosná stěna je zděná z tvárnic Porfix. Vnitřní příčky jsou sádrokartónové Rigips na ocelové rošty. Konstrukce ploché střechy je tesařská, střecha rodinného pokryta povlakovou krytinou Fatrafol. Vnější povrch obvodové stěny je řešen hladkou, vápennou omítkou barvy šedé.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Klobúk dole... (ale prosím pôdorysy!!!!)
Ľuboš Lorenz
28.09.06 01:59
Klobúk dole... (ale prosím pôdorysy!!!!)
Daniel šafář
11.11.06 11:49
Je perfektny..,tiež si prosim pôdorysy
Petra Krajciova
02.10.07 07:36
Ad citovaná autorská zpráva:
Simona Jemelková
02.10.07 02:37
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od NEW WORK