Rekonstrukce chodeb a společenské místnosti Ústavu jaderného výzkumu Řež

Rekonstrukce chodeb a společenské místnosti Ústavu jaderného výzkumu Řež
Adresa: Hlavní 130, Řež, Česká republika
Projekt:2017
Realizace:2018
Užitná plocha:330 m2


V tomto projektu se spolu potkaly dvě zásadní veličiny, potřebné pro zajímavý výsledek. Je to na prvním místě osvícený klient a dále pak zajímavé téma, což rekonstrukce prostor v zařízení jako je Ústav jaderného výzkumu bezpochyby je. Zadáním bylo osvěžit chodby v administrativním objektu, který se v ústavu nachází. Dále, zcela v duchu současných trendů na pracovištích, bylo třeba vytvořit společenskou místnost pro setkávání zaměstnanců.

Celkový dojem, kterého jsme chtěli docílit je světlé, čisté prostředí, se zajímavým motivem, který by se prolínal celým návrhem. Volně převzato se tímto symbolem stal atom, ze kterého jsme si vzali vizuálně atraktivní dráhy elektronů, obíhajících jádro. Inspirací nám byla jejich grafická podoba - vzájemně se protínající linie a eliptické dráhy.

Tyto linie se propsaly jednak do výrazně modré vinylové podlahy, ze které vystupují v kontrastní bílé barvě. Výrazným prvkem jsou také svítidla ve společenské místnosti, která s tímto motivem pracují. Samotné elipsy se objevují v prořezání krytu na topení, jako otvory pro tříděný odpad, anebo z nich vyrůstají květiny v podélné lavici.

Ústředním prvkem je pak kuchyňka, která rovněž díky půdorysu elipsy, schovává své zařízení před zbytkem místnosti. Zvnějšku je opláštěna bělenou borovicovou překližkou, vnitřní útroby jsou pak provedeny v obdobné modré barvě, jako je podlaha. Aby člověk v kuchyňce nebyl úplně odříznutý od vnějšího prostředí, jsou ve stěnách kuchyňky otvory (jak jinak než elipsovité).
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Mooza Architecture