Rekonstrukce rodinného domu v Klánovicích

Rekonstrukce rodinného domu v Klánovicích
Projekt:2008
Realizace:2010-12
Užitná plocha:284 m2
Zastavěná plocha:230 m2
Plocha pozemku:872 m2
Obestavěná plocha:1292 m3


Pozemek s rodinným domem se nachází na okraji městské části Praha Klánovice, mezi stávající zástavbou rodinných domů, v čistě obytné lokalitě. Jeho výměra je 872 m². Původní rodinný dům pocházel ze 70. let minulého století. Návrh nerozšiřoval zastavěnou plochu domu a převzal z větší části i původní zdařilé dispoziční řešení. Pouze v oblasti garáže došlo k drobným dispozičním změnám. Razantnější úpravy spočívaly zejména v přeměně rozměrů vnějších otvorů a vytvoření nové kompozice vnější vizáže domu. Hmota domu byla maximálně zjednodušena, jako socha, v šedé cementové barvě, prořezána velkorysými otvory. Byly zrušeny přesahy střechy a instalována nová střešní krytina z falcovaného titanzinkového plechu. Dům byl zateplen a opatřen extrémně hladkou tenkovrstvou omítkou. Byly zvětšeny původní a probourány nové okenní otvory, původní výplně byly nahrazeny hliníkovými rámy v antracitovém odstínu. Okna byla doplněna vnějšími roletami. Uvnitř domu byly provedeny kompletně nové rozvody instalací a nové povrchy.

Na pozemku byly navrženy dvě drobné doplňující stavby. Betonové horizontální desky na ocelových žárově zinkovaných sloupech čtvercového průřezu. Před vjezdem do garáže byla realizována samostatně stojící konstrukce krytého stání pro dva osobní automobily. V jihozápadním rohu pozemku byl vystavěn ve stejném výrazu zahradní altán s venkovní kuchyní. Prostor altánu je orámován zelení a minimalistickým betonovým vodním prvkem.

Dispozice se oproti původní příliš nezměnila. Do objektu se vstupuje z jihozápadní strany, zapuštěním vstupních dveří do hmoty domu zde vzniká kryté závětří. Ze vstupní haly je možný vstup vlevo do obytného prostoru a vpravo do nově vytvořených místností - pokoje hosta, šatny a koupelny, případně pokračovat dále, do garáže. Obytný prostor je dělen pomocí vystupujících nosných stěn a různých výškových úrovní do pěti částí - hala, jídelna, relaxační kout s krbem, obytný prostor s TV a kuchyně. Přímo z tohoto prostoru vede schodiště do 2.NP. Z kuchyně vede potom schodiště do sklepních prostor 1.PP. Dispozice sklepa zůstala téměř původní - z průběžné chodby je přístupná pracovna, technická místnost s prádelnou a dále přes halu nově relaxační místnost se saunou, wc a sprchovým koutem. Suterén je ve dvou místech prosvětlen podlahovými světlíky.
Z haly v 2.NP je přístup do jednotlivých dětských pokojů, pracovny, koupelny a ložnice rodičů. Z ložnice je průchod na pochozí terasu nad garáží, z jednoho dětského pokoje je přístupná lodžie.
11 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
altánek
malina
25.10.13 09:13
radost
Michal
25.10.13 07:24
...
Daniel John
26.10.13 12:23
Dobrá práce
František
31.10.13 09:03
Gratulace a dotaz
EJT
03.11.13 06:34
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od VYŠEHRAD atelier