Rekonstrukce rodinného domu v Brně

Rekonstrukce rodinného domu v Brně
Spolupráce:Tamara Bemerová, Nikola Levá
Projekt:2014
Realizace:2015-16
Zastavěná plocha:388 m2
Obestavěná plocha:2440 m3


Rekonstrukce zahrnuje stavební úpravy a celkovou modernizaci historického domu postaveného ve 30. letech 20.století. Důraz je kladen na nové dispoziční uspořádání splňující požadavky moderní čtyřčlenné rodiny a s možností vícegeneračního uspořádání v budoucnu. Zásadní úpravy spočívají v přemístění ložnice do přístavku domu, který je v klidném zahradním vnitrobloku, a propojení dvou obytných místností v jednu velkorysou. Vzniká tím napříč celým domem velký společenský prostor s kuchyní, jídelním koutem, relaxačním respiriem a obývacím pokojem, propojující zahradní a uliční život. Navíc je tento prostor doplněn o nový kubický objem s hygienickým a technickým zázemím, který navazuje svým materiálovým pojetím na fasádu přístavku. Při pohledu z interiéru do zahrady a naopak je vizuálně patrné kontrastní propojení nových a původní stavebních zásahů. Koncept propojení původního a navrženého podtrhuje i obdobné materiálové pojetí nového střešního vikýře. Celkově návrh vyzdvihuje symbiózu nového a starého v rámci další stopy v historii domu. 
Stávající stěny zděné, stropy trámové. Přistavěná část z keramického střepu s integrovanou tepelnou izolací, v exteriéru obložená cihelnými pásky, v interiéru stejné pásky a omítka.
studio AEIOU

Více staveb od studio AEIOU