Rekonstrukce domu v Kravařích

Rekonstrukce domu v Kravařích
Adresa: Potočná 5, Kravaře, Česká republika
Investor:Adam Weczerek
Realizace:2009-11
Užitná plocha:208 m2
Zastavěná plocha:175 m2
Plocha pozemku:1200 m2
Obestavěná plocha:981 m3


Dům se nachází v klidné části obce Kravaře, okres Opava. Parcela je cca 1200 m²  velká s příjezdovou komunikací na jižní straně. Původní objekt je umístěn cca 5 metrů od komunikace a 1 metr od hranice parcely na západní straně. Ze severní a východní strany navazuje zahrada.
    Původní dům byl postaven v 50. letech. Jednalo se o dvoupatrovou část, se sedlovou polovalbovou střechou a částečeným podsklepením. V 80. letech proběhla necitlivá dvoupatrová přístavba s plochou střechou, ze severní strany.
    Záměr rekonstrukce bylo vytvořit moderní bydlení pro jednu rodinu za minimální náklady, respektive s minimálními zásahy do stávajícího objektu. Původní stavba byla dispozičně naprosto nevyhovující a předimenzovaná.
    Koncept řešení vychází ze dvou hmot, které tvoří dům. Starší část tvoří vstup, vnitřní komunikace, sociální a technické zázemí a ložnice, materiálově je tato hmota oddělěna bílou omítkou. Novější hmota tvoří společenskou část – obývací pokoj, kuchyně, jídelna a galerie. Vzhledem ke špatné využitelnosti původní dispozice a množštví malých pokojů, jsme se rozhodli v této části objektu vybourat strop nad 1np v polovině plochy. Tím i relativně malá společenská část získává velkorysý charakter. Tento prostor se zároveň otevírá do zahrady, dochází tak k logickému propojení s exteriérem. Teréními úpravami se vytvořila terasa, navazující na obývací prostor. Jediné úskalí bylo s kvalitním prosluněním prostor vzhledem k orientaci na sever. Z východní a severní strany jsme vytvořili velké rohové okno, tak aby prostor absorboval ranní slunce. Ve stropě jsme provedli střešní světlík, kterým v průběhu dne prochází sluneční svit. Ze západní strany je pod stropem pásové okno. Těmito proskleními jsme dosáhli zajímmavého efektu proměnlivé barevnosti a intenzity proslunění v průběhu celého dne. Zároveň se v létě severní obývací prostor tolik nepřehřívá. Tato hmota je obložena modřínovým obkladem. 
    Nově se dostavělo pouze závětří. Jedná se o lehkou dřevěnou konstrukci s modřínovým obkladem.
    Rekonstrukce proběhla v období dvou let za použití standartních stavebních materiálů a technologií, v podstatě svépomocí.
22 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Dobrá práce
Tomáš Gábor
23.01.12 08:56
paráda
Radim Zlámalík
23.01.12 09:12
Much ado for nothing (Tolik pokřiku pro nic)
Dr.Lusciniol
24.01.12 11:18
...
Daniel John
24.01.12 06:00
reakce
ADAM WECZEREK
25.01.12 09:03
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od WMA architects