Rekonstrukce bytu Lipová

Rekonstrukce bytu Lipová
Spolupráce:Tamara Bemerová, Nikola Levá
Adresa: Lipová 43, Brno, Česká republika
Projekt:2016
Realizace:2017
Užitná plocha:84 m2
Obestavěná plocha:264 m3


Hlavní dodavatel stavby: LS Facility s.r.o.
Dodavatel interiéru: Target Design s.r.o., Pavel Bacílek, PB Profi s.r.o.
číst dále
foto: Jakub Holas
Zadáním bylo navrhnout dispoziční úpravy a interiér v bytě ve funkcionalistické vile z roku 1930, zvané Haasova vila a navržené architektem Ernstem Wiesnerem. Vila byla v osmdesátých letech doplněna o přístavbu ke střešnímu bytu, ze které je výstup na hlavní terasu. Stavební úpravy řeší maximální využití prostoru vzhledem k požadavkům investora, a to odstraněním nenosných příček a vložením dřevěného boxu s hygienickým zázemím uprostřed dispozice. Probouráním části nosné zdi dochází k žádoucímu propojení kuchyně s jídelnou a obývacího pokoje. Vzniká vzdušnější a prosvětlenější prostor. Obývací pokoj je navíc propojen s terasou novým francouzským oknem, umístěným na jižní fasádě.
Ústředním motivem, opakujícím se v celým bytě, je systém dřevěných obkladů s částečným perforováním. Umožňuje decentní až mystické prosvětlení interiéru, aniž by narušoval pocit soukromí.
Původní byt se skládal ze dvou malých pokojů, hygienického zázemí, kuchyně a obývacího pokoje. Požadavkem klienta byla změna kategorie na 4+KK a celkově proměnit byt v prostornější. Proto koncept v mnoha místech pracuje s variabilní dispozicí. Především ve východním křídle, v němž lze dřevěnou skládací stěnou rozdělit místnost na ložnici a obývací pokoj. Dále v jižní chodbě mezi kuchyní a obývacím pokojem lze otevřením perforovaných koupelnových dvířek vytvořit místnost pro domácí práce. Každá stávající nika či volný prostor byly maximálně využity jako úložný.
Nové funkční celky budou v další etapě zrealizovány i na terase, v podání slunečních lázní, záhonů s extenzivní či intenzivní zelení (oboje odkaz Wiesnerova záměru), posezení s grilem a dětského koutku. V další fázi bude hmota přístavby exteriérově zvýrazněna popínavými rostlinami, které budou postupem času měnit vzhled. Podtrhnou tak historickou proměnu domu s vrstvením dílčích zásahů. Styčnou myšlenkou bylo navrhnout "dům se zahradou na střeše".
studio AEIOU
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od studio AEIOU