Rekonstrukce bytu Charvatská 44

Rekonstrukce bytu Charvatská 44
Spolupráce zařízení interiéru:Daniel Petr
Adresa: Charvatská 44, Královo Pole, Brno, Česká republika
Ročník:2009


Bytový dům z období první republiky s rysy funkcionalistické moderny. Byt určený k rekonstrukci byl poměrně v intaktním stavu bez prodělané zásadní rekonstrukce, s dispozicí 2,5+1 včetně samostatné místnosti pro služebnictvo. Konstrukce dobové, povrchy s velkou mírou opotřebení, s rozsáhlým zastoupením dobových prvků: vypínače, zásuvky, kování dveří a oken, dřevěné parketové podlahy a dřevěná kastlová okna.

Cílem rekonstrukce bylo přizpůsobit byt potřebám mladé rodiny se dvěmi dětmi, se specifickými požadavky na vnitřní zařízení a interiér, kombinující dochované dobové prvky se soudobými materiály. Dispozice bytu byla upravena vybouráním nebo posunem dělících příček tak, aby bylo dosaženo centrálního halového obytného prostoru s integrovanou kuchyňskou linkou a jídelním stolem, zvětšen prostor pro dětský pokoj s možností budoucího předělení dle potřeb dětí (navržena dělící velkoformátová posuvná stěna) a vytvořena centrální šatna s denním prosvětlením nadsvětlíkem z obytné haly přes nově vestavěný mobiliář - ze strany šatny ve formě uzavřených skříní, ze strany obytné haly ve formě integrované knihovny, kombinující otevřené a uzavřené úložné prostory a posuvné dveře, oddělující halu od předsíně. Koupelna i samostatné WC byly kompletně zrekonstruovány od instalací přes podlahy, zařizovací předměty a povrchy.

Původní parketové podlahy byly lokálně doplněny nebo přeloženy, přebroušeny a nalakovány. Palubová podlaha v místnosti pro služebnictvo byla vybourána a nahrazena novou podlahou lakovaných broušených OSB desek, které byly pro sjednocující charakter prostoru použity i v navazující místnosti původní kuchyně, kde byl pod OSB povrchem zachován původní xylolit jako artefakt budoucím generacím (a restaurátorům :-). Podlahy v koupelně a samostatném WC byly nově provedeny z litého měkčeného polyuretanu.

Povrchové úpravy stěn prodělaly poměrně bouřlivý vývoj, kdy byly přímo na stavbě zkoušeny různé omítkové směsi a různé druhy písků, aby nakonec byla ku spokojenosti obou stran vybrána varianta omítkové směsi cementu, vápna a písku s lehkou barevnou pigmentací. Výsledkem je ručně nanášená a hlazená směs s patrnou strukturou pískových zrn a ručních tagů zkušeného restaurátora, který nakonec finalizaci prováděl. Závěrem byl povrch napenetrován transparentním voskem proti otěru. U jedné ze stěn v dětském pokoji byla po oškrábání generačních vrstev předcházejících nájemníků ponechána její "surová" pohledová kvalita. V obytné hale dětském pokoji a ložnici byla na stěny, lokálně na vybraných místech, ručně nanesena hliněná omítka, opět v původním přírodním odstínu. Povrchová úprava na samostatném WC byla provedena také jako štuková, dobarvená do šedé barvy. Stěny v koupelně jsou ošetřeny omyvatelnou barvou, stěna za vanou je provedena lepeným obkladem z rubově barvených skel.

Původním záměrem bylo doplnit nově vkládané povrchy i o sestavu obkladů z předkorodovaného plechu, od tohoto však bylo těsně před montáží upuštěno (ano, plechy byly již zhotoveny a dopraveny na stavbu) a byly nahrazeny dětem a ženské polovině rodiny vstřícnějším deskovým materiálem, používaným pro bednění betonových konstrukcí - foliovanou černou betonářskou překližkou. Z této je vyrobena vestavěná knihovna s posuvnými dveřmi v obytné hale a spodní část kuchyňské linky včetně pracovní desky. Horní skříňky kuchyňské linky jsou zhotoveny jako laminované korpusy s průsvitnými dvířky z oranžového plexiskla, využívaného i jako barevného reflektoru pro zabudovaná osvětlovací liniová tělesa nad a pod horní částí kuchyňské linky. Záda pracovní desky jsou provedena z nerezového kartáčovaného plechu.

Kromě výše uvedených posuvných dveřních novotvarů byly v bytě ponechány původní otvorové výplně, pečlivě restaurované a citlivě doplněné přímo samotným investorem a to včetně repase všeho kování. Obdobným způsobem bylo přistoupeno i k obnově původních žebrových radiátorů, které byly natřeny matnou krystalickou barvou.

Všechna svítidla byla nově osazena a vybrána z početné sbírky investora, stejně tak i vypínače a zásuvky, z nichž v původním vybavení chybějící kusy byly posháněny po stavebních bazarech do ucelené jednotné (post)prvorepublikové designové linie.
Interiérové doplňky a mobiliář opět pochází z bezedné a s velkým entuziasmem doplňované sbírky samotného investora - nejtěžší bylo "jen" vybrat ten správný kus…
21 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
moc se mi líbí
30.11.09 10:06
výborné
radek
30.11.09 11:14
strasny chaos
rk
30.11.09 01:12
super, prosim o kontakt
adamhorak
30.11.09 01:02
super
Jan Sedláček
30.11.09 04:17
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Soňa Matoušková, Radovan Smejkal