Půdní vestavba dvou bytů

Půdní vestavba dvou bytů
Adresa: Cihlářská 653/40, Veveří, Brno, Česká republika
Investor:manželé Kostelečtí
Projekt:2013
Realizace:2013-14
Užitná plocha:152 m2
Obestavěná plocha:600 m3


foto: Jan Martínek
Od samotného začátku byly hlavní předností nevyužívaného půdního prostoru krásné výhledy na město. Tento fakt se stal stěžejním mottem návrhu. Na jedné straně je historický pohled na dominantu města hrad Špilberk, na straně druhé pohled na průmyslovou část brněnského brownfieldu či prvorepublikovou vilu Tugendhat od významného německého architekta Ludwiga Mies van der Rohe. Tyto pohledy jsou v každé místnosti zarámovány do oken a vytváří na stěnách "obrazy města". V převýšené části půdy uprostřed dispozice jsou prostory hygienického zázemí, šatny a kuchyně s jídelním stolem, které jsou nasvětleny střešními kubusy.
Zadání stavebníků znělo vytvořit dva byty. Menší byt velikosti garsoniéry pro pronájem, větší byt kategorie 4+kk pro vlastní užívání. Do střešní roviny z ulice Cihlářské byl vsazen po celé délce nový vikýř a z ulice Burešovy stávající vikýř byl výrazně zvětšen. Výška hřebene se neměnila a vnitřní podlahy byly srovnány na jednu výškovou úroveň. Nové obvodové stěny ze sendvičové konstrukce dřevostavby byly opláštěny z vnější strany titanzinkovým plechem, z vnitřní strany obloženy sádrokartonem včetně všech vnitřních příček. Podlaha v pobytových místnostech je z dřevěných palubek, hygienické zázemí a úložné prostory jsou opatřeny keramickou dlažbou. Stropní konstrukce nad koupelnou a toaletou byla řešena jako pochozí z důvodu obsluhy úložného prostoru nad nimi. Vikýře byly vytvořeny pomocí nových dřevěných konstrukcí a repasovaných krokví ze stávajícího krovu. Krov v celé ploše byl zateplen a opatřen novou plechovou krytinou. D
o většího bytu je přiváděno světlo pomocí střešních oken, který jsou opatřený plechovými kubusy. Tento způsob osvětlení zajišťuje přívod denního světla do vnitřku dispozice, stejně tak plochu pro nenápadné umístění zářivkových svítidel.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od studio AEIOU