Přístavba rodiného domu v Klánovicích

Přístavba rodiného domu v Klánovicích
Projekt:2008
Realizace: 2009 - 2010
Užitná plocha:165 m2
Zastavěná plocha:167 m2
Plocha pozemku:2138 m2
Obestavěná plocha:772 m3


Přistavovaný objekt se nachází v klidné lokalitě původní rozvolněné zástavby v katastru městské části Praha Klánovice. Okolní zástavba je tvořena převážně rodinnými domy. Přístavba spočívá v realizaci nové solitérní kubické hmoty, která je pomocí subtilního spojovacího krčku propojena s původním rodinným domem. 
 Dvoupodlažní přístavba i původní rodinný dům spolu tvoří kompaktní celek umístěný u severní hranice pozemku. Jihozápadní hranici rozlehlé rovinaté parcely tvoří Klánovický les. Přístavba rodinného domu je na pozemku a ve vztahu k původnímu domu umístěna tak, aby mohla být maximálně využita a zachována jižní část zahrady včetně cenné vzrostlé zeleně. Jednotlivé obytné místnosti domu se otevírají směrem do zahrady, tedy směrem jihovýchodním a jihozápadním. Naopak vstup, a místnosti zázemí ( chodba, koupelna, zádveří, schodiště, šatna…) jsou orientovány do pohledově méně exponovaných partií.
Přístavba spolu s původním domem slouží jako dvougenerační bydlení. Provozně je přístavba členěna na společensko-obytnou část se zázemím v přízemí a soukromou část v patře (ložnice a pracovna rodičů). Ložnice dětí jsou umístěny v podkroví původního domu. Podlaží přístavby jsou propojena přímým jednoramenným schodištěm. S původním rodinným domem je přístavba provázána proskleným spojovacím krčkem, který slouží jako zádveří a umožňuje vzájemné propojení dispozic obou podlaží.
 Hmotově je přístavba řešena jako podlouhlý kvádr, zastřešený plochou střechou. Na protilehlá průčelí přístavby je umístěna dvojice masivních pergol, které se staly výrazným výtvarným motivem celého domu. Konstrukčně je přístavba navržena jako klasická zděná stavba opláštěná lehkým horizontálním obkladem (peřením) z pásků cementovláknitých desek Cembonit. Stropní konstrukce jsou monolitické železobetonové.  Pergola před vstupem do domu plní funkci krytého parkovacího stání. Spojovací krček je pojat jako transparentní hmota s pohledově přiznanou ocelovou konstrukcí zavěšená nad terénem mezi přístavbou a původním domem.
17 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
kontrast
V K
28.02.13 12:22
Okna
ferdos
28.02.13 04:01
Přístavba
Rostislav Bažanowski
28.02.13 05:15
Alespoň malý náznak souhry
takyarchitekt
01.03.13 12:28
Takyarchitektovi
Tomáš Snopek
01.03.13 05:01
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od VYŠEHRAD atelier