Penzion pro vinný sklep

Penzion pro vinný sklep
Generální dodavatel stavby:Dolníček - DODO, s.r.o.
Adresa: Konice 4, Konice u Znojma, Česká republika
Investor:Wintter, spol. s r.o., Boris Vaculík
Projekt:2016
Realizace:2017
Zastavěná plocha:190 m2
Obestavěná plocha:950 m3


Původní stavební struktura venkovského dvorce byla znehodnocena nekonečnými stavebními úpravami do té míry, že jsme s investorem jednoznačně rozhodli o zbourání torza staveb s výjimkou nejpůvodnější části sklepa. V urbanistické stopě původního objektu s půdorysně minimálními změnami jsme postavili nový objekt v původním uspořádání - podélně s ulicí orientovaný objekt s dvorním křídlem.
Objekt se nachází v ochranném pásmu národního parku Podyjí, proto jsme respektovali požadavek orgánů památkové péče na historickou fasádu do ulice. Historickou fasádu jsme rekonstruovali podle jediné dochované dobové fotografie, kde se nám podařilo docílit, i díky podobné vnitřní dispozici, velmi podobné fasády do ulice, jako byla historická. Do dvorní části jsem navrhl moderní fasády, ovšem s přihlédnutím k historickému aspektu lokality a celkové atmosféře venkovského stavení.
Kombinace nasucho skládaných kamenů s exteriérovou jemnou vápennou omítkou vytvořila hlavní rámec materiálového pojetí. Bílá barva fasád v kombinaci s černými rámy oken je lehce provokativní v kontextu často užívaných pastelových barev v okolí, přesto právě tato kombinace projevuje potřebnou míru pokory a prostoty v památkově chráněném území. Zastřešení je klasickou střechou s tradičním sklonem i materiálem - bobrovkou.
Při návrhu stavby jsem se snažil spojit moderní přístup k návrhu stavby s historickým prostředím tak, aby v historickém prostředí stavba nepůsobila jako vetřelý novotvar, ale zároveň aby si ponechala určitou míru moderní integrity.
Ing. arch. Tomáš Dvořák
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Moravska
belohrad
19.01.18 11:20
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Tomáš Dvořák architekti